Film cekajuci handkea trebinje.jpg

U Kulturnom centru prikazan je dokumentarni film Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea", koji je nedavno prikazan u Sankt Peterburgu.

Dugometražni dokumentarni film “Čekajući Handkea”, reditelja Gorana Radovanovića prati priču o nastojanju Srđana Petrovića, vinara iz Velike Hoče da, nakon saznanja da je Petar Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost, postavi ploču sa reljefnim likom pisca na svojoj vinariji gdje je veliki Handke više puta boravio.

Autor filma Goran Radovanović je rekao da će film biti prikazan i na FESTU u Beogradu.

" Film govori o teškom životu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. On je identitetski, jer bez Kosova i Metohije nema nam budućnosti. Drago mi je da sam u Trebinju zajedno sa svojim filmom", rekao je Radovanović.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović je istakao da Kinoteka osim što sakuplja, obrađuje i čuva filmsku građu ima obavezu i da promoviše filmove.

"Ove godine smo odlučili da akcenat stavimo na domaće autore, ljude koji se istinski bave filmovima. Oni govore o nama kao narodu, ostavljaju trag koji treba da se vidi i mislim da mi kao javna ustanova treba da podržimo takve ljude, da ih promovišemo i njihova djela približimo publici", objasnio je Lalović.

Danas sa početkom u 18.00 časova se prikazuje dokumentarni film “Jeni, malo svjetlo sa zapada”, reditelja Slobodana Simojlovića, snimljen po knjizi “Ratni dnevnik Pale 1993 – 1995”, koju je napisala Jeni Ligtenberg, koja je u Palama boravila u sklopu holandske humanitarne misije.

Organizator je Kinoteka Republike Srpske i Kulturni centar Trebinje.