nicija zemlja trebinje.jpg

U Muzeju Hercegovine predstavljena je knjiga "Ničiji vojnici" Željka Pantelića. Na 295 stranica preživjeli pripadnik JNA koji je teško ranjen 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, želio je da potraži odgovore na mnoga sporna pitanja o tome kako je počeo rat u BiH i šta se dešavalo u slučaju “Dobrovoljačka”.

Pantelić je rekao da je iza knjige sedam godina danonoćnog istraživačkog rada na dokumentaciji do koje je uspio da dođe uz pomoć Centra za istraživanje rata i ratnih zločina Republike Srpske.

"Ovo je jedina knjiga sa detaljnim opisom zločina nad pripadnicima JNA počinjenim u Dobrovoljačkoj ulici koja je napisana na osnovu izjava preživjelih u tom masakru i porodica poginulih. Moj prvi odlazak na komemoraciju 2013. godine u Dobrovoljačku ulicu - kada su nas napali, provocirali i  govorili ono što nema nikakve veze sa istinom i stvarnim dešavanjima, natjeralo me da napišem ovu knjigu", rekao je Pantelić.

Za naslov knjige Pantelić kaže da se ona mogla zvati Ničiji vojnici u paklu Slovenije ili Hrvatske jer su pripadnici JNA od devedesetih godina kad je počela secesija socijalističkih republika ostali bez države.

"Knjiga je jednim dijelom autobiografska, a drugim istoriografska i pisana je u prvom licu. U knjizi je ažuriran spisak ubijenih, zarobljenih i ranjenih koji nije bio ažuriran 27 godina. Ovo je prilog istini i da se ne zaboravi šta se se dešavalo 2. i 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu", dodao je Pantelić.

U drugom dopunjenom izdanju ove knjige naći će se izjave vojnika jedinice koja je bila iz Lukavice o strahotama kroz koje su prošli, kao i prateće fotografije.

Željko Pantelić je kao oficir JNA i pripadnik 65. zaštitnog motorizovanog puka ranjen 2. maja 1992. godine u kasarni, a dan kasnije zarobljen na začelju kolone u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevo i teško mučen.