Milanovic.webp

Hrvatski portal Morski objavio je da je na Mljet u srijedu stigao desantni brod minopolagač "Krka" i na ovo ostrvo, prema tvrdnjama mještana, dostavio poprilično vojne opreme i osoblja.

Na ovom ostrvu se nalazi radarska stanica, a kako portal saznaje od izvora bliskog Oružanim snagama Hrvatske (OSRH), ljudstvo i oprema tamo inače stižu civilnim trajektom, a rijetko vojnim brodovima.

"Radi se o sistemu MOL ili mobilnom lanseru RBS15. To su projektili velikog dometa koji mogu biti na brodu, kao što jesu na 'kraljevima' (raketne topovnjače Dmitar Zvonimir i Petar Krešimir IV), a mogu se montirati na kamione, kao i u ovom slučaju, poput vježbi koje je Hrvatska vojska već odrađivala", kaže neimenovani izvor.

Prema pisanju portala na Mljet je stigao RBS-15 (Robotsystem 15) protivbrodski projektil velikog dometa, koji može pogađati i ciljeve na kopnu.

Projektil je razvila švedska kompanija Saab Bofors Dynamics i on se ubracja u klasu "ispali i zaboravi", sa sea-skimming napadnom putanjom, s visokorezolutnim radarskim pretraživačem koji radi u Ku-frekventnom području za napad na površinske ciljeve i GPS sistemom za napad na kopnene ciljeve.

Konstruisan je tako da bude otporan na elektronska ometanja, piše Morski.

Projektili RBS-15 glavno su naoružanje raketnih topovnjača Hrvatske ratne mornarice (RTOP-11, RTOP-12, RTOP-21,RTOP-41, RTOP-42 ) te tri mobilna kopnena lansera.

Mljet je od vremena bivše Jugoslavije bio tzv. prva linija obrane, dok, na primjer, Korčula i Pelješac ne spadaju u odbranu, već logistiku za prednju liniju.

Vis je, recimo odstupnica. I to sve, naravno, uz uslov da Italija, kao članica NATO saveza i hrvatski vojni partner, odrađuje svoje, prenijeli su, između ostalog, hrvatski mediji.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je danas, povodom, dopremanja raketnog sistema na ostrvo Mljet, da to nisu stvari za javnost, da je sve u redu i da stanovnici tog ostrva zbog toga nisu zabrinuti.

"To nisu stvari za javnost. Stanovnici Mljeta nisu zbog toga zabrinuti, sve je mirno, sve je u redu. Ostalo će vas, ako nisu na spavanju, obavijestiti iz MORH-a, to im je posao", rekao je Milanović novinarima u Požegi.