vlada rs.jpg

Vlada RS izdvojila je dodatnih deset milona KM za poljoprivrednu proizvodnju, na već isplaćenih 75 miliona KM, i to su sredstva iz Kompenzacionog fonda, rekao je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, na konfereciji za medije održanoj nakon sjednice Vlade.Pašalić je istakao da će od ovih deset miliona KM, registrovani proizvođači merkantilne pšenice dobiti milion i po maraka, te će ovom intervencijom cijena pšenice biti rentabilna.

“To znači da će dobiti 400 KM po hektaru, a takvih proizvođača imamo preko 2.200”, rekao je ministar Pašalić.

Jedna od mjera i za 2,2 miliona KM za regresiranje sjemena kukuruza. Dok će za proizvođače povrća biti izdvojeno 1,8 miliona KM, a cilj je da svi proizvodi budu sufinansirani sa 0,10 KM po kilogramu.Dodao je da podrška voćarskoj proizvodnji iznosi milion KM, te da im je u planu da razgovaraju sa voćarima na koji način će se ta sredstva utrošiti.

“Takođe, milion KM odvajamo za mljekare i odlučili smo da ta mjera bude za nabavku junica. Pljoprivrednici će stoga za kupovinu junica učestvovati sa najviše 30 odsto. Pored milion KM, u pomoći mljekarima su voljne da učestvuju i mljekare iz Kozarske Dubice i Bileće, te kada se sva ta sredstva udruže to je 4,7 miliona KM”, naglasio je Pašali.

On je dodao da je posljednja mjera i 2,5 miliona KM za otkup i preradu svinjskog mesa.

“Pored navedenog, obezbijeđena su sredstva za regresirani dizel i to će krenuti od 10. marta. Takođe, upućena je inicijativa Ministarstvu ekonomije i spoljnih poslova BiH da se ukine pet odsto carine za mineralna đubriva, i sutra ćemo imati sastanak u Sarajevu o tome”, zaključio je Pašalić na današnjoj konferenciji.