Korona test 1.jpg

U protekla 24 časa, u Srpskoj je korona virus potvrđen kod još 154 osobe ili 27 odsto od ukupnog broja testiranih, što pokazuje stabilizaciju epidemiološke situacije.

Kako je rekla pomoćnica direktora za medicinska pitanja u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske dr Jela Aćimović, u 19 slučajeva riječ je o reinfekciji.

– U ovom talasu jako je izraženo ponovno zaražavanje onih koji su već preboljeli koronu. U pojedinim danima, njih je bilo i do 30-40 odsto od ukupnog broja novoboljelih. To znači da ih imunitet od prethodnih infekcija nije zaštitio od zaražavanja u ovom talasu – objašnjava Aćimovićeva.

Prema njenim riječima, na stabilizaciju epidemiološke situacije ukazuje i pad broja hospitalizovanih u poslednje dvije do tri sedmice. Trenutno je u bolnicama oko 500 pacijenata, od čega 47 na respiratoru, dok 248 zahtijeva neku kiseoničku terapiju.

– Smrtnost od kovida u ovom talasu jeste nešto niža nego u prethodnim, ali ne značajno. Možda smo se previše opustili, misleći da je omikron blag, da je to obična prehlada. Međutim, vidjeli smo da su ljudi, posebno oni koji imaju neke hronične bolesti i čiji je imuni sistem već kompromitovan, jako teško prolazili sa omikronom. Oni su, naime, već iscrpljeni svojim hroničnim bolestima, pa je ovaj soj bio dovoljan da dovede do smrtnog ishoda ranije nego što bi to bilo bez zaraze. Dakle, smrtnost je značajna i u ovom talasu, pa se ne smijemo držati poruka da je ovo blag i bezopasan virus – upozorava Aćimovićeva.

Dodaje da je značajan stepen vakcinacije značajan parametar kako su zemlje prošle sa omikronom.

– Zemlje koje imaju veći obuhvat vakcinacijom i buster dozom koja je posebno značajna kod omikrona, u ovom talasu jesu imale značajan broj oboljelih, ali ne i tako značajan broj hospitalizacija i smrtnih ishoda – objašnjava Aćimovićeva.