Bolnica trebinje.jpg

Bolnica Trebinje u prošloj godini poslovala je pozitivno, nakon 12 godina, a u 2022. pažnja će biti posvećena edukaciji medicinskih radnika i nabavci opreme zbog podizanja nivoa zdravstvene usluge, rekao je danas direktor Bolnice Nedeljko Lambeta.

On je na konferenciji za novinare zahvalio svim ljekarima, medicinskim radnicima, osoblju sa kovid odjeljenja, istakavši da je, kada je riječ o pacijentima oboljelim od kovida 19, Bolnica Trebinje regionalni centar na čijim su se kovid odjeljenjima prošle godine liječila 1.452 pacijenta.

Lambeta je najavio da će u ovoj godini biće povećane plate ljekarima, te podsjetio da su i prošle godine povećana primanja zdravstvenim radnicima, a menadžment Bolnice je krajem godine povećao plate i srednjem medicinskom kadru.

"Grad Trebinje je prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj koja je nagradila radnike u kovid odjeljenjima, oko 170 radnika dobilo je novčane nagrade", rekao je Lambeta.

On je zahvalio srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, predsjednku Republike Srpske Željki Cvijanović, Vladi Srpske, resornom ministarstvu, Fondu zdravstvenog osiguranja, te Kompenzacionom fondu, koji su pomogli rad ove zdravstvene ustanove u 2021. godini.

Kad je riječ o planovima za ovu godinu, Lambeta je istakao da se odnose na edukacije medicinskih radnika i ljekara, nabavke opreme za bolju uslugu u Bolnici, te pozvao sve medicinare koji žele da se prijave za rad u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

On je naveo da se u 2021. godini u ovoj zdravstvenoj ustanovi liječilo 9.250 osoba, laboratorija je imala 55.979 pacijenata, 133.417 uzoraka i 758.949 analiza, a obavljeno je i 5.156 operativnih zahvata.

"U Bolnici Trebinje formiran je ultrazvučni kabinet, pa su liste čekanja smanjene do mjesec i po. Nabavljen je laparoskopski stub za ginekologiju, hirurgiju, urologiju gdje se obavlja oko 250 operativnih zahvata godišnje", rekao je Lambeta.

Pomoćnik direktora za medicinska pitanja Bolnice Trebinje Aleksandar Radanović ukazao je da nova bolnica u Trebinju neće moći da funkcioniše bez dodatnog kadra, a fali i srednjeg medicinskog osoblja.

"Imamo dosta kolega koji su na specijalizaciji, ali sa ovim brojem pacijenata ne možemo to da postignemo, imamo u planu nove specijalizacije i za postojeće resurse, a pogotovo za novu bolnicu kada bude oformljena", rekao je Radanović.

Glavna medicinska sestra Bolnice Trebinje Dušanka Zečević izrazila je veliku zahvalnost ljekarima, ali i medicinskim sestrama i tehničarima koji su u protekle dvije godine, tokom epidemije virusa korona, iznijeli veliki teret i bili na usluzi pacijentima 24 časa.