ostrog.jpg

Video objavljen na Fejsbuku prati tekst: "U trenutku kada sveštenik izgovara poziv na Sveto pričešće, razvedrilo se u sekundi. Sveti Vasilije, Čudotvorče, moli Boga za nas grešne!"

Vjernici, ne samo pravoslavni, svakoga dana dolaze u Ostrog da bi se pomolili nad moštima Svetog Vasilija Ostroškog, kojeg smatraju iscjeliteljem svih nevoljnih i bolnih. Ljudi sa svih strana svijeta, sa svih meridijana u svojim molitvama obraćaju mu se kao velikom čudotvorcu i Božijem ugodniku. I nerijetko se mogu pročitati ispovijesti onih kojima su molitve ostvarile, koji su zanavijek zahvalni svetitelju. A ponekad se pojavi i video kojim se dodatno učvršćuje vjerovanje da je manastir Ostrog zaista posebno mjesto na planeti.

Na Fejbuku je objavljen snimak koji je propraćen riječima: "Čudo na Ostrogu. U trenutku kada sveštenik izgovara poziv na Sveto pričešće, razvedrilo se u sekundi. Sveti Vasilije, Čudotvorče, moli Boga za nas grešne!"

Sveti Vasilije Ostroški je bio episkop zahumski i srpski pravoslavni svetitelj koga crkva slavi 12. maja. Rođen je u selu Mrkonjići, Popovo polje u Hercegovini. Kada je odrastao otišao je u trebinjski manastir Uspenija Presvete Bogorodice i tu se zamonašio. Najprije je živio u Tvrdošu, a kada su Turci razorili manastir, preselio se u Ostrog gdje je nastavio svoj podvižnički život, uz mnogo tople molitve i brige za svoje vjernike.

Upokojio se u Gospodu 1671. godine, a njegove čudotvorne mošti čuvaju se do današnjeg dana. Njegove mošti se kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog.