Aerodrom trebinje.jpg

Jedan od najvećih projekata u Hercegovini je aerodrom kod Trebinja, čiju izgradnju će finansirati Vlada Srbije. Već naredne sedmice pred Skupštinom Srpske biće plan budućeg aerodroma, a priprema se Memorandum o saradnji Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH.

Aerodrom će se graditi 15 kilometara od Trebinja, na području tri sela - Cerovac, Taleža i Hum.

Stariji mještani ovih sela, kažu ne samo da znaju koliko je za jedan kraj važna saobraćajna povezanost, već je i pamte. Sve do kraja 70-ih godina prošlog vijeka, danas napuštena željeznička stanica u Humu bila je jedno od glavnih željezničkih čvorišta u bivšoj Jugoslaviji.

Odatle ste mogli u Beč ili Budimpeštu. Zato se, kažu sada raduju aerodromu.

"Mislim da je to dobro za ovo područje, posebno u posljednje vrijeme kada Trebinje kao destinacija postaje turističko mjesto", navodi Nedjeljko Kolak iz sela Hum.

Njegov komšija Dušan Kolak navodi da svi očekuju taj aerodrom, a sa njim i napredak sela Hum.

Mještani pričaju da je cijeli kraj zamro sa ukidanjem željeznice. Većina se raselila, a oni koji su ostali danas čekaju pregovore o otkupu zemljišta za budući aerodrom. Već godinu dana zemljište u tri sela se istražuje, mjeri i premjerava.

"Gdje smo obilježili i izdefinisali idejno rješenje, zoning plan za aerodrom koji je iznosio oko 300 hektara", navodi Borko Ćorluka, šef područne jedinice RUGIP Trebinje.

Na pitanje koliko će im se život sa izgradnjom aerodroma promijeniti, oni odgovaraju da nisu mogli ni da sanjaju da će ga uopšte dobiti.

"Ne znam, nećemo imati mira kao sad, ali nek se radi, neka mladost živi", navodi Jovana Bašić iz sela Taleža.

Potvrdu da je upravo ova lokacija odlična za aerodrom Hercegovci nalaze i u tome što su je ozbiljno razmatrale i vlasti bivše Jugoslavije. Tada su, kažu ovdje, više sreće imali Čilipi kod Dubrovnika.