ers milovic.jpg

Uprava Elektriprivrede Republike Srpske demantovala je optužbe pomoćnika direktora RiTE Gacko Srđana Milovića koji je optužio državne funkcionere da namjerno uništavaju preduzeća i nazvao ih "vlasnicima sudbina, strategija, cijena i ugovora".

"Kategorično odbacujemo i demantujemo niz neistina i insinuacija koje ste naveli u otvorenom pismu adresiranom na predsjednika Vlade, ministra energetike i direktora Elektroprivrede Republike Srpske, a samim tim pokazali i apsolutno nepoznavanje i nepoštovanje međusobnih odnosa Matičnog preduzeća i RiTE Gacka"; poručili su iz Uprave Elektroprivrede Republike Srpske, a pismo prenosimo u cjelini:

Srđane Miloviću,

S obzirom da nemate hrabrosti i poslovne kulture da dođete na sastanke na koje ste više puta pozivani zajedno sa Upravom Rudnika i Termoelektrane Gacko, prinuđeni smo odgovoriti vam na ovaj način i iznijeti argumente i činjenice o stanju u RiTE Gacko u čijim ste upravljačkim strukturama osam godina.

Nezreo je i primitivan pokušaj da manipulišete podacima i izvrćete činjenice, a sve u cilju prikrivanja stvarnog stanja i pokušaja da se opravdaju loši poslovni potezi Uprave RiTE Gacko i nađe krivac za akumulirani gubitak od čak 25,6 miliona KM , kao i dug ovog preduzeća koji se popeo na vrtoglavih 94,9 miliona, u periodu dok „vedrite i oblačite“ u RiTE Gacko.

Naime, Uprava Rudnika i Termoelektrane Gacko već duži period nastupa jednostrano i ignorantski prema Matičnom preduzeću, ne poštuje međusobne obaveze i odnose, a ne isplaćuje ni obaveze koje ima prema MP.

Poznato je da je RiTE Gacko dugi niz godina poslovalo sa cijenom od 38 evra po megavat satu, što je činilo godišnji prihod od oko 130 miliona KM, za proizvedenu električnu energiju, a da je prijedlogom novog Ugovora o međusobnim ekonomskim odnosima taj iznos povećan za dodatnih čak 20 miliona KM.

Međutim, navika da megalomanski trošite bez ičije konsultacije i raspoređujete novac po svom nahođenju, a poslije gubitke i poslovne promašaje pravdate pismom „Držite lopova“ koje je samo ogolilo Vas lično i vaše manipulacije, ostavlja prostor da se pozovu istražni organi koji treba da ispitaju kako sa 150 miliona KM niste u stanju da poslujete pozitivno i domaćinski.

Odgovornost za poslovanje ZP RiTE Gacko snosi isključivo Uprava tog preduzeća, a ne nikakvi savjetnici!

Istine niko ne treba da se plaši! A činjenice su da je:

- Rite Gacko u 2020. godini ostvarilo prihod od čak 131 milion KM

- Na plate zaposlenih potrošilo 55 miliona KM

- Na investicije 31 milion (i pored toga godinama niste u stanju da izvršite obavezu po zahtijevu resornog ministarstva za ekološku dozvolu, uprkos činjenici da je Matično preduzeće preuzelo značajnu investiciju na sebe, a to je izmještanje kanala rijeke Mušnice)

- Na koncesionu naknadu izdvojeno je 5 miliona KM

- Ostatak od oko 60 miliona KM je utrošen na troškove održavanja postrojenja

Kako je moguće da se ne može poslovati pozitivno u ovom preduzeću?

Postavlja se pitanje gdje ste i kako planirali utrošiti dodatnih 20 miliona za tekuću godinu? Kome ste taj plan prezentovali? Da li radnici znaju kako se i gdje troši novac ovog preduzeća?

Iako bi lične frustracije trebalo da ostavite ispred vrata upravne zgrade RiTE, u koju doduše rijetko navraćate, i otvorena pitanja rješavate za stolom, gdje im je i mjesto, drznuli ste se da zarad kojekakvih, očito političkih ambicija pokušavate da ugrozite imidž najjačeg sistema u državi, koji i sami dobro koristite. To nek Vama služi na čast. Naše je da govorimo jezikom istine i argumenata, kao i da vodimo odgovornu poslovnu politiku koja podrazumijeva siguran i stabilan sistem, pozitivno poslovanje, nove investicije i vrijednost.

Vaše je očito da podrivate i usporavate razvoj cijelog elektroenergetskog sektora.

Pomoćnik direktora RiTE Gacko Srđan Milović uputio je otvoreno pismo Luki Petroviću - direktoru Elektroprivrede Republike Srpske, Radovanu Viškoviću - predsjedniku Vlade i Petru Đokiću - ministru energetike i rudarstva Srpske, koje je nazvao "vlasnicima sudbina, strategija, cijena, ugovora...".

On je rekao da Petrović i Đokić godinama pokušavaju da onemoguće rad Rudnika i Termoelektrane Gacko.

"RiTE Gacko je postrojenje koje radi već 39 godina, što znači da je ta tehnologija proizvodnje električne energije stara možda između 50 ili 70 godina. Stepen iskorišćenja često i ispod 30. Rudnik Gračanica je već godinama zatvoren, novi PK Gacko otvara se kako ga niko u svijetu nikad nije otvarao. Zašto? Nema para za investiciona ulaganja. Primorani smo da se snalazimo kako znamo i umijemo. Glavne otkopne mašine u rudniku su većinom praistorija u tehnološkom smislu. Petrović potpisuje nove ugovore sa svim zavisnim preduzećima o nekom zajedničkom nastupu ne znam gdje, ali u kojim nema cijene električne energije nego formule po kojima termoelektrane, i Gacko i Ugljevik, odoše u kolaps. Sva preduzeća osim RiTE Gacko su potpisala te ugovore. Uprava u Gacku smatra da je sve ponuđeno nezakonito i štetno po preduzeće. Cijena struje za RiTE Gacko ostaje 38 KM/MWh (na berzi skoro da ne pada ispod 400 KM/MWh)", naveo je Milović.