Korona.jpg

Četiri osobe su uhapšene juče na području Policijske uprave Prijedor zbog sumnje da su prodavali lažne PCR testove na virus korona, te falsifikovane potvrde o vakcinaciji protiv korone.


U akciji kodnog naziva „Vakcina“ uhapšeni su D.A. i M.Ć. iz Prijedora i M.P. i A.G. iz Novog Grada, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo falsifikovanje isprave.

„Kriminalističkom obradom utvrđeno je da je osumnjičeno lice A.D. tokom 2021. i 2022. godine na području grada Prijedora vršilo izradu falsifikovanih mikrobioloških nalaza u vezi PCR testiranja na virus korona, te izrađene nalaze prodavalo većem broju lica za novčani iznos od 100 KM po jednom nalazu. Osumnjičena lica M.P. i M.Ć. su vršili izradu falsifikovanih uvjerenja o izvršenoj vakcinaciji protiv virusa COVID-19, te izrađena uvjerenja prodavali za novčani iznos od 300 KM po uvjerenju“, saopšteno je iz Policijske uprave Prijedor.

Daljom kriminalističkom obradom utvrđeno je da su falsifikovana uvjerenja o vakcinaciji nabavljala i prodavala i osumnjičena lica A.G. i I.K.D. iz Prijedora, čime su počinili krivično djelo falsifikovanje isprave.

Uz saglasnost tužioca Okružnog javnog tužilaštva Prijedor i po naredbi sudija Osnovnog suda u Prijedoru i Osnovnog suda u Novom Gradu izršeni su pretresi stambenih prostorija i vozila koja koriste osumnjičena lica kom prilikom su pronađeni i privremeno oduzeti računari, prenosni uređaji za skladištenje memorije, lap top, mobilni telefoni, SIM kartice i drugi predmeti koji su korišteni za izvršenje krivičnog djela.

Oduzeti predmeti biće deponovani u depozit nadležnih sudova, a nakon kompletiranja predmeta Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor protiv osumnjičenih lica A.D., M.Ć., M.P., A.G. i I.K.D. biće dostavljeni izvještaji za počinjeno krivično djelo falsifikovanje isprave.