lavic.jpg

Budvani, ali i aktivisti za zaštitu životinja i mediji Crne Gore danima su u specifičnoj potrazi – za lavom. Mladunče lava nestalo je iz jednog budvanskog naselja krajem januara, a iz Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore krenuli su u masovniju potragu za životinjom.

„Agencija je organizovala prevoz iz Podgorice i u potragu je krenulo oko 30 ljudi“, kaže Danijela Benić, urednik portala RTV Budva za BBC.

„Među njima ima volontera, aktivista, tu je i policija i dvije lovačke organizacije, ali i brojne medijske ekipe. Iskreno da vam kažem, vjerujem da neki ne bi ni znali šta da rade da se i nađu oči u oči za lavićem“, rekla je ona.

Aktivisti za zaštitu životinja upozoravaju na veliki problem krijumčarenja egzotičnih životinja iz Afrike na Balkan.

Kako je krenula potraga

Mladunče lava nestalo je posljednjeg dana januara 2022. godine između budvanskih naselja Lapčići i Markovići, potvrdili su iz budvanske policije.

Istog dana su iz policije javili da je lavić pronađen. Ipak, iz Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore rekli su danas da lav još nije nađen.

Darko Saveljić iz Agencije je pojasnio za podgoričke TV Vijesti da su odlučili da pomognu policiji i ekološkoj inspekciji u pronalasku mladunčeta lava, tako što će organizovati volontere i dronove i krenuti u potragu.

„Taj lav je danas mladunče, ali oni rastu brzo i za dva, tri mjeseca će početi da jede pse, mačke, ljude i situacija je prilično ozbiljna“, rekao je Saveljić.