abazovic djukanovic.jpg

Formiranje nove vlade Crne Gore i skupštinske većine priča je sa mnogo nepoznanica, a jedino što je trenutno izvjesno jeste da DPS neće biti dio nove vlasti, ali će istu koju planira formirati građanski pokret URA Dritana Abazovića sa ostatkom opozicionih partija podržati uz određene političke ustupke.

Kaže ovo za “Glas Srpske” analitičar Luka Radonjić, analizirajući političke neprilike u Crnoj Gori i institucionalni vakuum u kojem se ova zemlja našla nakon što je građanski pokret URA predvođen Dritanom Abazović odlučio da okrene leđa dosadašnjim koalicionim partnerima te inicira i uz pomoć DPS-a izglasa nepovjeranje Vladi Zdravka Krivokapića, ali i predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću.

- Nije poznato kakve je uslove postavio DPS, ali ono što je očigledno jeste da ni njima, a ni Abazoviću, ne odgovaraju novi izbori. DPS je u posljednje vrijeme pretrpio niz lokalnih poraza. Ankete govore da je njihova popularnost sve manja te da je pala na istorijskih minimum od 25 odsto - kaže Radonjić.

Komentarišući politički zaokret Abazovića, lidera stranke koja je na posljednjim izborima osvojila oko pet odsto glasova, Radonjić kaže da rušenje aktuelne crnogorske vlasti nije nešto što se desilo preko noći te da se radi o taktičkom potezu koji je Abazović dugo planirao.

- Kao prvo, ne treba zaboraviti da je taj model manjinske vlade Đukanović ponudio Abazoviću odmah po završetku posljednjih izbora. On je tada to odbio, jer nije bilo uslova. Sve se nekako okrenulo tokom prošle godine, kada je smijenjen ministar pravde Vladimir Leposavić, jer tada je prvi put došlo do, uslovno rečeno, političke saradnje URA i DPS-a. Tada se, prema mom mišljenju, afirmisao pomenuti model. DPS je postao “poluprihvatljiv” za odlučivanje kada je riječ o važnim državnim stvarima. Ova stranka se na taj način ponovo vratila u orbitu odlučivanja. Drugi važan momenat u tom smislu bila je situacija u vezi sa ustoličenjem mitropolita Joanikija na Cetinju. Tada je došlo do otvorenog sukoba Abazovića i Krivokapića, a Đukanović je to iskoristio i čekao pogodan trenutak za povratak na političku scenu Crne Gore. Đukanović je svjestan da se DPS sada ne može vratiti na vlast, ali igra igru. Ukoliko se obistine prognoze da bi on mogao u političku penziju, DPS će tada sigurno postati pogodan i nezaobilazni koalicioni partner za URA. Mislim da sve ide u tom pravcu - kaže Radonjić dodajući da je Abazović politički iskoristio neslogu unutar dosadašnje skupštinske većine.

Smatra i da su u ovu političku zavrzlamu vjerovatno svoje prste umiješali i pojedini zapadni akteri, a prije svega oni iz Brisela i Vašingtona. Kako je objasnio, tokom proteklog perioda bilo je mnogo neargumentovane propagande kako je dosadašnja vlada bila srpska, antievropska, a što je sigurno zasmetalo pomenutim centrima moći.

- Kada bude formirana manjinska vlada te kada vidimo koliko će u njoj biti predstavnika Srba, moći ćemo vidjeti i kakvi će politički vjetrovi ubuduće duvati Crnom Gorom - poručio je Radonjić.

Politički analitičar Igor Damjanović kaže da politički crnogorski brod trenutno plovi u smjeru i pod uticajem vjetra koji su proizveli i inicirali suštinski organizatori svih pomenutih smjena - zapadni politički centri moći.

- Tu prije svega mislim na zamjenika državnog sekretara SAD Gabrijela Eskobara. On trenutno usmjerava taj brod. URA je samo iskoristila zlatni glas koji je imala. Oni se na taj korak nisu ranije odlučili, jer okolnosti u zemlji nisu bile povoljne. Ali, tokom proteklih 18 mjeseci od izbora neko je svjesno, a neko nesvjesno, radio na tome da se narodna energija veličanstveno pokazana na litijama amortizuje i obesmisli. Mislim da je najveći krivac za to Krivokapić, koji je slijepo vjerovao Zapadu. I ta poslušnost je bila veća od one koju je pokazivao Đukanović - naglasio je Damjanović.

Đukanoviću, a ni Abazoviću ne odgovaraju novi izbori. DPS je u posljednje vrijeme pretrpio niz lokalnih poraza. Ankete govore da je njihova popularnost sve manja te da je pala na istorijski minimum od 25 odsto

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević smatra da je pokušaj da se napravi nekakva manjinska vlada opasan politički eksperiment i presedan, a pogotovo jer se pokušava napraviti “antisrpska vlada”.

Smatra da je Crnoj Gori više nego ikad potrebna jedna demokratska vlast koja će, kako je istakao, pokušati da demontira “lopovsko-mafijaški režim Mila Đukanovića”.

- Osim toga moramo učiniti i jedan istorijski zadatak, a to je pomirenje unutar pravoslavnog korpusa, a kako bismo došli do kreiranja nekog modusa gdje bi se ispoštovali svi kolektivni identiteti, što u Crnoj Gori do sad nije urađeno. Đukanović je do sada državu i vlast kreirao na antisrpskim i antipravoslavnim osnovama. Sada smo se ponovo našli u jednoj takvoj situaciji. Sprovodi se eksperiment u kojem je grupa nacionalnih stranaka sklopila čuveni memorandum. Opet se formira jedan politički inženjering - naglasio je Medojević.

Iz Demokratskog fronta su poručili da za njih nije prihvatljiva manjinska vlada koju planira da napravi Abazović, a pogotovo ukoliko nju podrži DPS Mila Đukanovića.

Ukoliko do toga ipak dođe i DPS se vrati u poziciju da odlučuje, DF će, kako su istakli, ponovo organizovati velike građanske proteste širom zemlje.

Prema riječima Jovana Vučurovića iz DF-a, nije normalno da se pravi vlada koju podržava DPS, jer oni moraju biti kažnjeni za sve što su radili u posljednjih 30 godina.

Istakao je da se njegova stranka zalaže da se nova crnogorska vlada formira od partija parlamentarne većine i manjinskih stranaka ili da se održe vanredni parlamentarni izbori.

- Demokrate su na istom fonu. Ukoliko se ne ispoštuju naši prijedlozi, organizovaćemo masovne proteste, jer ne možemo dozvoliti novo političko oživljavanje DPS-a i Mila Đukanovića - naveo je Vučurović.

Ko sije prevare, žanje poraze

Demokratska Crna Gora je na svojoj zvaničnoj “Fejsbuk” stranici objavila video iz perioda kada je aktuelni lider GP URA Dritan Abazović bio mladi poslanik, kome predsjednik tada vladajućeg DPS-a Milo Đukanović dobacuje da je “bitanga”. Snimak je objavljen uz tekst:”Ko sije prevare, žanje poraze!!!”. Video-zapis osvanuo je dan nakon što je Abazovićeva koalicija “Crno na bijelo” sa opozicionim DPS-om smijenila Aleksu Bečića sa funkcije predsjednika parlamenta.

Nema izbora bez reforme

Vladi Zdravka Krivokapića nedostajala je podrška funkcionalnog parlamenta i parlamentarne većine. To sada valja deblokirati. Ali, ne održavanjem novih izbora bez izborne reforme.

Istakao je to juče u intervjuu za “Dojče vele” Abazović, navodeći da je krajnje vrijeme da se iskorači iz jedne “primitivne percepcije političke realnosti”. Na optužbe da radi za neke strane faktore i DPS, Abazović je odgovorio da je to retorika onih kojima odgovara podjela Crne Gore te da sebe vidi kao političara koji je “izašao iz matrice”.