bileca.jpg

Opština Bileća biće jedno od većih gradilišta u Republici Srpskoj zahvaljujući investicijama preduzeća "Hidroelektrane na Trebišnjici" /HET/, koje u ovoj godini planira da realizuje nekoliko važnih projekata, izjavio je danas Srni rukovodilac investicija u HET-u Danilo Ilić.

"Planirali smo da realizujemo nekoliko projekata za koje smo smatrali da su značajni za Bileću, prije svega zbog zapošljavanja lokalnog stanovništva u periodu gradnje, a i poslije toga," rekao je Ilić.

On je istakao da u ovoj centralnoj hercegovačkoj opštini predstoje dalji radovi iz okvira Hidroelektrane /HE/ "Dabar“, koji su na njenom području, a pripadaju još većem projektu "Gornji horizonti“.

Ilić je podsjetio da se radi betonska obloga oko 10 kilometara tunela Fatničko polje-akumulacija Bileća, treća faza, a vrijednost radova je 33,8 miliona KM, čime će se steći preduslovi za izgradnju nove HE "Bileća", koju HET planira da gradi u ovom gradu, u okviru nastavka projekta "Gornji horizonti".

"Već smo prethodnih godina realizovali nekoliko energetskih projekata iz sastava `Gornjih horizonata` na području ove opštine – izgrađen je kanal kroz Fatničko polje, tunel od Fatničkog polja do Bilećkog jezera, vrijednosti oko 10 miliona KM, a probijen je i tunel za odvod vode iz Bilećkog polja, čime su spriječene poplave", napomenuo je Ilić.

On je najavio da će HET u centru Bileće rekonstruisati zgradu koja pripada budućem pogonu HE "Bileća", poznatu kao stara zgrada opštine, koju su prije nekoliko godina otkupili od opštinske uprave.

"Čim vremenski uslovi dozvole, ove godine počećemo rekonstrukciju zgrade u tri faze - rekonstrukciju krova, fasade i otvora i okolno uređenje. Uradili smo idejni projekat i stavili aspekt na vraćanje starog izgleda zgrade, koji bi se uklopio u postojeću arhitekturu grada", objasnio je Ilić.

Obnavljanjem te zgrade, uz ostale projekte i zajednički parking sa obližnjom osnovnom školom, Bileća će dobiti, kako je istakao, lijepo uređen dio gradske zone.

Ilić je najavio da to preduzeće kreće i sa projektom rekonstrukcije vodovoda u Bileći, u šta planiraju da ulože blizu dva miliona KM.

"Vodovod je u lošem stanju i ima više od 70 odsto gubitaka vode na mreži i u takvim uslovima nemoguće je funkcionisanje preduzeća, pa smo odlučili da počnemo izradu projektne dokumentacije za njegovu rekonstrukciju", pojasnio je Ilić.

On je dodao da HET pokušava i tehnički da pomogne lokalnom vodovodnom preduzeću da bi se utvrdilo gdje su najveći gubici vode, koji će biti prioritetni tokom predstojeće rekonstrukcije.

Radiće se i rekonstrukcija dijela vodovoda "Vrijeka – Pađeni", dionice kroz Fatničko polje, vrijednosti oko 400.000 KM, što je, kako je ukazao, značajno ne samo za tamošnje građevinsko naselje, već i za sigurno snabdijevanje vodom poljoprivrednika ljeti i za sva okolna sela, jer je cjevovod star oko 40 godina i česti su kvarovi.

HET, kao društveno-odgovorno preduzeće, prepoznatljivo po tome što na razne načine pomaže lokalne zajednice u kojima posluje, planira i u narednom periodu izradu drugih projektnih rješenja za Bileću da bi pomogao njen razvoj, a na osnovu kojih bi se mogli planirati i realizovati i drugi značajni projekti.