Dragan lukac.jpg

Raspakivanje kriptovanih aplikacija koje su koristili kriminalci omogućiće Ministarstvu unutrašnjih poslova RS da doprinese rasvjetljavanju brojnih krivičnih djela, rekao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS u odgovoru na poslanička pitanja poslanika Nebojše Vukanovića i Gorana Selaka.

Lukač je rekao da nijedan načelnik u Policiji RS ili drugi visoki funkcioner MUP-a neće ostati pošteđen ako se dokaže da su putem tih kriptovanih aplikacija sarađivali s kriminalcima i činili krivična djela.

"Nažalost vjerujem da ima službenika i pripadnika MUP-a i nekih drugih policijskih agencija koji su imali određenu saradnju s kriminalnim krugovima kada su počinjena određena krivična djela. MUP RS će i dalje nastaviti da radi na razbijanju svih ovih kriminalnih grupa”, rekao je Lukač.

On je dodao da će raspakivanje tih kriptovanih aplikacija olakšati MUP-u da usmjere svoju istragu, te je iznio do sada nepoznati podatak da je aplikacija korištena proteklih deset godina te da je u tom periodu razmjenjeno milioni različitih poruka. Lukač je pojasnio da su korisnici tih aplikacija tamo imali kodna imena, te da MUP radi na dešifrovanju tih imena i povezivanje s fizičkim licima koja stoje iza njih.

Lukač je rekao da su putem tih aplikacija, koje je MUP dobio putem Interpola i međunarodnom saradnjom, dogovarana i planirana najteža krivična djela, među kojima su ubistva i švercovanje narkotika.

Selak je rekao da mu je poznato da se u Vladi razmišlja o Lukačevoj smjeni jer je pokrenuo istragu o ovim pitanjima.