STARI GRAD.jpg

U narednih 180 dana treba da budu završeni radovi na popločavanju dijela ulica u Starom gradu u okviru četvrte faze radova koje zajednički finansiraju Vlada Srbije i Grad Trebinja sa oko 750.000 KM.

Izvođač radova je preduzeće "Porobić" iz našeg grada, čiji su radnici i mehanizacija jutros počeli sa radovima, koji će obuhvatiti tri ulice koje vode ka rijeci Trebišnjici.

Biće popločano oko 2.500 metara kvadratnih, dok je ranije popločano oko 3.500 kvadrata, pa za narednu fazu preostaje popločavanje još oko 2.500 kvadrata.

Uz popločavanje ovih ulica radiće se i na sanaciji preostalog dijela zidina do rijeke Trebišnjice, a kako je ranije najavljeno - Grad će podržati i sanaciju fasada na objektima u starom jezgru grada i rekonstrukciju nekadašnjeg ljetnog kina.

Stanovnici Starog grada u razgovoru za TrebinjeLive.info ne kriju oduševljenje što se nastavljaju radovi na popločavanju, ističući da sve ovo doprinosi uređenju jednog od najljepših dijelova grada.

Skoro 70 godina u Starom gradu živi Zdravko Mrkonja, od čije kuće su jutros i počeli radovi na novoj fazi popločavanja ulica.

stari grad trebinje radovi3.jpeg

"Najvažnije je da u sve aktivnosti koje se rade u Starom gradu budu uključeni njegovi stanovnici. Nas nema mnogo i većini od nas je ovo jedini prostor gdje provodimo svoje slobodno vrijeme", kaže Mrkonja.

On dodaje da se često čuje komentare da treba u potpunosti zabraniti ulazak vozila u Stari grad, ali da to isključivo govore oni koji nemaju dodirnih tačaka sa starim jezgrom.

"Mi ovdje živimo i imamo svoje potrebe kao i stanovnici Polica ili Hrupjela. Neki od nas, mislim nas petoro, imamo garaže za svoje automobile. Prirodno je da možemo, u određenom vremenskom periodu, i nakon ovog popločavanja da priđemo kućama", istakao je Mrkonja.

Dodaje da isto tako treba obezbijediti siguran parking za ostale stanovnike Starog grada koji nemaju garaže.

"Taj parking treba da bude uz zidine Starog grada i da se na adekvatan način obezbijedi da su ti parkinzi namijenjeni isključivo stanovnicima ovog dijela grada uz neku simboličnu mjesečnu ili godišnju nadoknadu kao što to imaju i stanovnici Bregova", kaže Mrkonja.

stari grad trebinje radovi2.jpeg

Istog mišljenja je i Dragan Grbić, koji već 26 godina živi u Starom gradu.

"Nemam drugu kuću ili stan, a ni selo da negdje drugo odem u slobodno vrijeme. Imam garažu kao i Zdravko. Ovo što se radi je za svaku pohvalu, ali mislim da je važno da postoji komunikacija između stanovnika Starog grada i Gradske uprave, i onda možemo da riješimo sve eventualne probleme i ukažemo na ono što smatramo da treba da se uradi", dodao je Grbić.

Vjeruje i da Stari grad treba da bude zasebna mjesna zajednica.

"Ima tu mnogo stvari o kojima bi se sa građanima moglo razgovarati i to baš sa onim građanima koji tu žive. Osim parkinga, treba da se razgovora i o fasadama i njihovom budućem izgledu, pa i o nekim stvarima koje na prvi pogled izgledaju nebitne kao što su prozori, ulazna vrata u poslovne prostore - da se to uz dogovor svih nas uniformiše u neko dogledno vrijeme", naveo je Grbić.

Treba znati, kaže, i da u Starom gradu žive ljudi, jer ponekad glasna muzika u kasne sate u ljetnim mjsecima stvara veliku buku.

„Možemo se ugledati na Nikšić koji je prije nekoliko godina uveo limitatore buke za sve ugostiteljske objekte u određenim dijelovima grada. Zašto to ne bi bilo i u trebinjskom Starom gradu, gdje je najveća koncentracija ugostiteljskih objekata!?“, rekao je Grbić.

Za Trebinjku Jasminku Jasnu Kumro uređenje Starog grada je jedan od najvažnijih projekata, jer se, kako kaže, u okviru njegovih zidina odvija život grada.

jasminka kumro.jpg

"Ipak, prije popločavanja pojedinih ulica, smatram da treba ukloniti ruinirane objekte. Nema njih mnogo, ali prave veliki problem. Prvo su im krovovi urušeni, zatim su zapušteni, fasada im se se obrušavaju, leglo su glodara i gmizavaca. Opasne su po život kako nas koji tu živimo, tako i turista, jer su ulice u kojima se nalaze te kuće veoma uske", navela je Kumro.

stari grad trebinje radovi1.jpeg

Popločavanju ulica hercegovačkim kamenom prethodiće pripremni radovi tokom kojih treba da se uklone postojeći asfalt i betonske podloge, izgradi nova kanalizaciona i vodovodna mreža te izvrši spuštanje svih kablova u zemlju.