ljubinje-panorama.jpg

Iz Hercegovine su potekle brojne poznate ličnosti, među njima i glumci sa holivudskom adresom. Bilećani se diče oskarovcem Kalrom Maldenom, ali i Ljubinje ima svog asa - ništa manje poznatog i slavnog, glumca Breda Dekstera, koji je ostavio trag u zlatnom dobu Holivuda.

Jedan od sedmorice veličanstvenih iz istoimenog vestern klasika, glumac koga su voljele žene, koji je dijelio kadar sa Merlin Monro i Džejn Rasel, prijatelj Frenka Sinatre, čovjek koji je punio stupce američke štampe i osvojio srce čuvene pjevačice Pegi Li - bio je Bred Dekster, porijeklom iz Ljubinja.

Najznačjnija rola osebujnog Dekstera bila je svakako ona u "Sedmorici veličanstvenih". I druge uloge, iako epizodne, bile su zapažene.

Bred, odnosno Veljko nije zaboravio Hercegovinu, zavičaj svojih roditelja, koju je posjetio nekoliko puta.

Krajem osamdesetih u okolini Trebinja snimao je dijelove filma "Tajna manastirske rakije", u kome igra ministra Veljka Pantovića.

Dalji rođaci čuvenog glumca žive u Ljubinju i znaju da za njegovo porijeklo. Ponosni Ljubinjci imaju u planu da osnuju muzej poznatih ličnosti porijeklom iz ovoga kraja, u kome će sasvim zasluženo mjesto naći i Dekster, gorostas koji je opčinio Holivud.