Kovid.jpg

U Evropi sve više rastu nade da će pandemija virusa korona uskoro biti okončana. Država za državom polako ukidaju gotovo sve restrikcije uvedene zbog kovida.

Da ima razloga za optimizam juče je potvrdio i direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge.

"Evropa trenutno najvjerovatnije ulazi u završnicu pandemije i kriva smrtnih slučajeva od kovida počeće da stagnira", rekao je Kluge.

Pandemija virusa korona izazvala je najveću zdravstvenu krizu modernog vremena u Evropi ali i širom svijeta. Pandemija je imala različite faze, a posljednji talas optimizma došao je sa pojavom omikron soja virusa korona.

"Omikron soj je zarazniji, ali manje smrtonosan", poručivali su stručnjaci. Ovakve izjave navele su pojedine da zaključe kako pandemija ulazi u završnicu.

Kakvo je stanje sa virusom korona u pojedinim evropskim zemljama?

Danska smatra da omikron za vakcinisane nije teška bolest

Danska vlada je među prvima u Evropi ukinula sve mjere. Smatraju da omikron za vakcinisane nije teška bolest i da je ukidanje mjera razumno. Građani se pozivaju na ličnu odgovornost s obzirom na to da nema više maski ni kovid potvrda, a u anketi je 64 odsto Danaca reklo da vjeruje svojoj vladi po pitanju kovida.

Iz tamošnjeg javnog zdravstva pretpostavljaju da će korona u budućnosti biti poput gripe te da će se vraćati u talasima, zbog čega će, dodaju, možda biti potrebno dodatno vakcinisanje starijeg stanovništva.

Švedska uskoro ukida čak i blage mjere

Recimo da četiri nordijske zemlje, Danska, Norveška, Švedska i Finska, ublažavaju odnosno ukidaju sve epidemiološke mjera. Sve ukazuje da najkasnije 1. marta na evropskom sjeveru više neće biti nikakvih pandemijskih ograničenja.

Istovremeno u sve četiri nacije pandemija i dalje traje, još uvijek se umire od kovida 19, a osim u Finskoj zaraza omikronskim sojem višestruko je veća nego u Hrvatskoj.

Jutros je švedska premijerka Magdalena Anderson najavila da će ionako blage restrikcije biti potpuno ukinute 9. februara. Anderson je istakla da pandemija nije završena, ali da je s omikronom ušla u potpuno novu fazu koja omogućuje povratak normalnoj svakodnevici.

Švedska je time krenula putem Danske, za koju smo već spomenuli da je 1. februara, kao prva u Evropskoj uniji, takođe ukinula sve epidemiološke mjere. Zvuči paradoksalno, ali upravo Danska u posljednjih 14 dana ima najveću incidenciju zaraze u Evropi (10.461 na 100.000 stanovnika), no smrtnost od kovida 19 je niska i bolnički sistem nije preopterećen kovid pacijentima.

Osim toga, Danska ima i prilično visoku stopu vakcinisanih, kao uostalom i cijela nordijska regija. Gotovo 82 odsto danske populacije primilo je dvije doze vakcine protiv kovida 19, a preko 60 odsto vakcinisano je s tri doze. U takvoj situaciji, bez ikakvih mjera i s visokom stopom vakcinacije, omikronu ostaje dosta prostora za širenje, ali ne i za ometanje funkcionisanja društva.

Norveška i dalje ublažava mjere, Finska namjerava mjere ukinuti do 1. marta

Korona.jpg

Norveška nije odredila rok za potpuno ukidanje svih epidemioloških mjera, ali je 1. februara nastavila s ublažavanjem. Razdoblje karantina skraćeno je sa šest na četiri dana, ukinuto je testiranje pri ulasku u Norvešku, nema više ograničenja u javnim okupljanjima, kao ni većine ostalih restrikcija.

Finska premijerka Sana Marin smatra da njena zemlja zaostaje u razvoju epidemije dvije sedmice u odnosu na nordijske susjede pa je juče najavila da će restrikcije početi popuštati 14. februara, s namjerom da ih do 1. marta potpuno ukine.

"Složili smo se da je 14. februar rok za popuštanje ograničenja. To nam daje malo vremena da pratimo razvoj situacije u Danskoj i Norveškoj nakon što se tamošnja društva otvore", rekla je Marin, zaključivši da se opterećenje zdravstva stabilizovalo uprkos talasu omikrona te da ograničenja stoga više nisu presudna.

Stopa vakcinacije opšte populacije s dvije doze kreće se od 73 odsto u Norveškoj do gotovo 82 odsto u Danskoj, a u sve četiri nordijske nacije najmanje polovina odrasle populacije dobila je i treću dozu. Vakcine su naročito dobro prihvaćene kod starije populacije pa je tako u Švedskoj 75 odsto starijih od 75 godina vakcinisano i trećom dozom.

Velika Britanija ukinula maske i kovid potvrde

I Velika Britanija je nedavno ukinula obavezno nošenje maski i kovid potvrde.

Prošle sedmice su ukinute preporuke o radu od kuće, a mjere poput nošenja maski i kovid propusnica, takođe uvedene prošli mjesec zbog omikrona, okončane su u četvrtak, pa su se mjere vratile na nivo na kojem su bile prošlog jula.

Britanska Agencija za zdravstvenu bezbjednost priprema (UKHSA) se ubuduće usmjeriti fokus na podršku ranjivim pojedincima umjesto da uvodi mjere na nacionalnom nivou, prema nacrtu politike.

"Dok počinjemo živjeti s kovidom, odgovor UKHSA-e na kovid će se preusmjeriti s nacije na ciljan odgovor, fokusiran na zaštitu najranjivijih. Pobrinućemo se da naš budući odgovor bude još više učinkovitiji, fleksibilniji i lakši za građane te da osigurava vrijednost za novac", piše u nacrtu.

Francuzi više ne moraju nositi maske na otvorenom

I Francuska je počela s ukidanjem mjera. Predsjednik Emanuel Makron rekao je da želi, ako trendovi ostanu ovakvi kakvi su sada, u februaru i martu ublažavanje mjera u školama. To će pitanje u srijedu biti na dnevnom redu štaba za borbu protiv pandemije.

U očekivanju te odluke, Francuzi od juče više ne moraju obavezno nositi maske na otvorenim prostorima, a rad na daljinu više nije nametnut, već samo preporučen. Od 16. februara, noćni klubovi, koji su zatvoreni od 10. decembra, moći će se ponovo otvoriti, a koncerti će ponovo biti dopušteni. Konzumacija za šankom ponovo će biti moguća.

I u Španiji počinje otvaranje klubova i drugih mjesta noćnog života. To će se prvo dogoditi u Kataloniji, 11. februara, nakon gotovo dva mjeseca.

I Italija počinje ublažavati mjere

korona vakcinacija.jpg

I Italija će uskoro objaviti datume ukidanja kovid restrikcija s obzirom na to da je počeo popuštati talas pandemije uzrokovan jako zaraznom omikron varijantom virusa korona, rekao je danas premijer Mario Dragi.

Italija je prijavila više od 147.000 smrtnih slučajeva povezanih s virusom korona i 11.23 miliona zaraženih od početka pandemije prije dvije godine. Mnoge restrikcije, uključujući one u saobraćaju te za barove i restorane, već su ublažene za vakcinsane. Nošenje maski obavezno je na otvorenom.

"U sedmicama koje dolaze nastavićemo tim putem ponovnog otvaranja. Na osnovu naučnih dokaza objavićemo raspored ukidanja sadašnjih restrikcija", rekao je Dragi na sastanku kabineta, kako je saopštio njegov kabinet.

Više od 80 odsto Italijana primilo je dvije doze vakcine, a više od 57 odsto i treću buster dozu. Dragi je rekao da će kovid potvrde vrijediti neograničeno za one koji su primili treću dozu vakcine. Potvrda je potrebna za većinu aktivnosti.