policija-rs.jpg

Дилери ухапшени у полицијској акцији „Стаза“ имали су веома добро разрађену шему за пребацивање дроге из Црне Горе у БиХ, као и њену даљу дистрибуцију према Сарајеву и земљама Европске уније, открива извор Српскаинфо.

акцији „Стаза“ припадници МУП Српске у уторак ујутру ухапсили су 19 особа и одузели су укупно 400 килограма марихуане.

Након криминалистичке обраде, 13 их је пребачено у надлежност Тужилаштва БиХ, а остали су пуштени да се у наставку предмета бране са слободе. Једна особа је избјегла хапшење и за њом ће бити расписана потјерница.

– Као један од организотора ове групе означен је Драган Пејовић, а управо је он избјегао хапшење, а према полицијским информацијама, он није у БиХ. Осим њега, као главни у овој групи означени су Мишо Миљанић, Милан Рашевић и Милијан Мијовић и они су у уторак ујутру ухапшени – истакао је извор Српскаинфо.

Акција против осумњичених је трајала више мјесеци, а бројни докази против њих пронађени су и захваљујући томе што је декодирана апликација „Скај“.

Ухапшени су сарађивали и са другим опасним криминалним групама, које је полиција „разбила“ претходних мјесеци.

Наш извор, укључен у истрагу, истиче да се радило о веома добро организованој и озбиљној криминалној групи, а која је имала веома добро разрађен начин „пословања“.

– Сви ухапшени су углавном са подручја Требиња и Херцеговине, управо због тога што су дрогу набављали на подручју Црне Горе. Током истраге утврђено је, а за то постоје и бројни докази, да су чланови ове групе одлазили у Црну Гору гдје су имали одличну сарадњу са криминалним групама – истакао је наш извор.

Према његовим ријечима, они су сарађивали са више криминалних група у тој држави.

– Било им је апсолутно свеједно да ли дрогу купују од „Кавчана“ или од неке друге криминалне групе, једини критеријум им је била цијена марихуане. Након што би купили веће количине дроге, онда су се посвећивали томе како да дрогу пребаце у БиХ – појашњава поменути извор.

Додаје да су имали више разрађених шема за пребацивање наркотика у Српску.

– Углавном су дрогу пребацивали преко неприступачних терена. Најчешће су је превозили квадовима, а некада су је морали преносити и пјешице. Осим тога, дрогу су крили и у теретним и путничким возилима. У преносу дроге преко границе, очигледно су имали и помоћ једног Граничног полицајца, који је такође у уторак ухапшен – појаснио је извор Српскаинфо.

Када дрога коначно дође на подручје Требиња, тада креће организација око њене продаје и даље дистрибуције.

– Они су имали веома добру сарадњу са већином криминалних група у БиХ. Када се дрога донесе у Српску, један дио су преко посредника пребацивали на подручје Сарајева, гдје је она продавана. Такође, један дио дроге су и они продавали – истиче поменути извор.

Према његовим ријечима, највећи дио дроге је пребациван према Хрватској и другим земљама Европске уније, а ту на сцену ступа Душан Ловреновић и његова криминална група.

– Марихауна је у већим количинама затим пребацивана на подручје Градишке, гдје ју је Ловреновић узимао и илегално пребацивао преко границе према Хрватској и земљама ЕУ. Душан Ловреновић је такође имао своју веома добру организовану криминалну групу – појашњава извор Српскаинфо.

Душан Ловреновић је син Миливоје Ловреновића и за обојицом су расписане међународне потјернице због тешких кривичних дјела.

Миливоје Ловреновић је означен као веома опасна особа и за њим трага и полиција из Србије, јер се доводи у везу са ликвидацијом Страхиње Стојановић у Београду. Медији из Србије су га повезивали са још неким убиствима, а означен је као веома близак сарадник Луке Бојовић.

Његов син Душан, је имао своју криминалну екипу, невезану за нелегалне послове његовог оца.

Он је почетком децембра избјегао хапшење у великој полицијској акцији „Сториџ 2“ и од тада је за њим расписана потјерница. Том приликом ухапшено је око 20 особа, те је одузета већа количина новца и скупоцјени аутомобили.