laboratorija aqualab plus trebinje (3).jpg

Bolesti štitne žlijezde dovode do poremećaja u lučenju hormona. Razlikujemo stanje s povećanim nivoima hormona štitne žlijezde u krvi (hipertireoza) i stanje u kojem postoji manjak tih hormona (hipotireoza).

U laboratoriji Aqualab u Trebinju možete iskoristiti popust 10% na analize fT4, fT3 i TSH

Koja je funkcija hormona štitne žlijezde u čovjekovom organizmu?

Hormoni štitne žlijezde su zaduženi za regulaciju gotovo svih fizioloških procesa, pravilan metabolizam, utiču na frekvenciju otkucaja srca, regulaciju tjelesne toplote, sintezu proteina. Utiču na emocije kod čovjeka, na sposobnost memorije i koncentracije.

Veoma su važni za razvoj nervnog sistema u fetalnom periodu.

Preporuka je i provjera antitijela štitne žlijezde.  Glavna antitijela su anti TPO, antitijelo usmjereno na blokiranje enzima tiroidne peroksidaze koji je važan za proizvodnju hormona štitne žlijezde i aTG, antitijelo usmjereno na tireoglobulin, glavni protein štitne žlijezde koji je važan za prikupljanje joda.

Serumski nivo tireoglobulina se interpretira uz vrijednost antitireoglobulinskih antitijela, aTG.

U ovoj laboratoriji možete da uradite i jednu od 4.000 različitih analiza.

Laboratorija raspolaže sa savremenom opremom i stručnim kadrom koje će svim korisnicima biti na raspolaganju radnim danima od 7.00 do 19.30 sati, a subotom od 7.00 do 14.00 časova.

U ovoj laboratoriji možete da uradite analize iz oblasti biohemije, hematologije, mikrobiologije, genetike, patohistologije.

Sve informacije o možete da dobijete i na telefone: +38759/962-400, +38759/962-500 i +38766/625-625, kao i putem imejl adrese: trebinje@aqualab.ba