Nosac aviona.jpg

Američki nosač aviona USS Hari S. Truman nalazi se na čelu borbene grupe na vojnoj vježbi u Jadranskom moru, piše Rojters.

Američki admiral koji predvodi vježbu nije želio spekulisati o tome šta slijedi nakon okončanja vježbi narednih dana jer pravila zabranjuju da se govori o budućim operacijama.

Dok Pentagon traži načine da umiri nervozne saveznike u NATO-u nakon ruskog raspoređivanja preko 100.000 snaga u blizini Ukrajine, Truman je moćan simbol američke vojne moći i NATO sposobnosti u regionu koji je sve više na ivici, piše Rojters.

Prema riječima američkog kontraadmirala Kurta Renšoa, odluka o tome gdje će biti raspoređena američka borbena grupa donosi se na nivou ministra odbrane.

"Ali spremni smo djelovati bilo gdje, planirali smo biti na dugoj misiji kada smo odlazili iz Norfolka i planiramo djelovati ondje gdje smo najpotrebniji", poručio je on.

Borbena grupa, koja je pod operativnom kontrolom NATO-a, nalazi se u Jadranu radi koordinisanih pomorskih vježbi, obuke za protivpodmorničko ratovanje i obuke za napade dalekog dometa. Vježba bi trebalo da traje do 4. februara.

Najavljujući vježbe, nazvane "Neptune Strike 2022", NATO je rekao da je to prvi put od Hladnog rata da je cijela američka borbena grupa pod njegovom komandom.

Američko ministarstvo obrane ističe ulogu svog nosača aviona u tim vježbama kao dokaz da je NATO "ujedinjen, sposoban i snažan".

SAD je ranije u srijedu objavio da će poslati gotovo 3.000 vojnika u Poljsku i Rumuniju zbog, kako tvrdi Vašington, ruske prijetnje invazijom na Ukrajinu.

Rusija poriče da priprema invaziju, ali poručuje da bi mogla preduzeti nespecifične vojne mjere ako joj ne budu ispunjeni zahtjevi, uključujući obećanje NATO-a da se nikada neće proširiti na Ukrajinu.