Zagreb.jpg

Zastupnik hrvatskog Sabora iz Nove ljevice Rada Borić najavila je na svom Fejsbuk profilu da bi Zagreb uskoro mogao dobiti ulicu nazvanu po nedavno preminuloj Ankici Lepej, jednoj od prvih zviždačica u Hrvatskoj.

Svoju ulicu ili trg bi mogla dobiti i porodica Zec koju su prije 30 godina ubili pripadnici jedinice Tomislava Merčepa, prenosi Index.

"Oni su u ponedjeljak uvršteni u Fond imena", kazala je Borić, aktuelni predsjednik Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova.

"Juče smo na 3. sjednici Odbora za imenovanja naselja, ulica i trgova Skupštine Grada Zagreba u Fond imena upisali Ankicu Lepej i porodicu Zec. Potrudićemo se pronaći adekvatnu javnu površinu kako bismo odali počast našoj hrabroj sugrađanki i zabilježili tragičnu smrt porodice Zec. Oba će imenovanja biti podsjetnik za jačanje demokratije i politike nenasilja", napisala je Borić.

Dodala je i da se "imenovanjem Parka Otti Berger vraća dug znamenitom dizajneru, umjetniku tekstila i predavaču u Bauhausu, koja je ubijena, kao i njena porodica, u Aušvicu 1944.".