Dragan lukac.jpg

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je danas da je u BiH više od 2.000 ljudi koristilo kriptovane telefone i aplikaciju "Skaj" za kriminalne aktivnosti i da niko od njih ne može da bude zaštićen.

"Svi oni koji su koristili kriptovane telefone i 'Skaj' aplikaciju ne mogu biti zaštićeni. Predlažem im da sami dođu i da se predaju, ispričaju šta su radili, jer će policija prije ili kasnije doći do njih", rekao je Lukač na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Govoreći o akciji "Staza" koju provodi Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srpske u saradnji sa Tužilaštvom BiH, Lukač je rekao da je ona rezultirala hapšenjem 19 lica, da će biti nastavljena hapšenjem još većeg broja lica koja se bave kriminalom.

"Tražili smo još par lica koja nisu bila dostupna jer se ne nalaze u BiH, ali će za njima biti raspisane potjernice i biće predmet potrage ne samo MUP-a Republike Srpske, već i drugih policija u regionu i Evropi", rekao je Lukač.

On je naveo da je MUP Republike Srpske koristio "Skaj" aplikaciju kako bi dobio sva saznanja o kontaktima i kretanjima ove grupe kriminalaca.

Lukač je istakao da je riječ o ozbiljnim kriminalnim grupama koje rade sa velikim količinama droge i ogromnim količinama novca kojeg stiču na takav način.

"Među ovim licima ima onih koje možemo vezati i za određena ubistva koja su se desila u BiH i u regionu i koja imaju kontakte sa međunarodnim kriminalcima i međunarodnim kanalima za distribuciju opojnih droga", rekao je Lukač.

On kaže da su u zemljama gdje su najviše korištene "Skaj" aplikacije - Francuska, Belgija i Holandija, one i dešifrovane, te da Evropol raspolaže sa tim podacima.