Telefon.jpg

Дилери ухапшени у акцији "Стаза“ већ дуго времена су били на мети полиције, а декодирањем апликације Скај им је задан завршни ударац, сазнаје Српскаинфо.

У поменутој акцији, у уторак ујутру, ухапшено је 19 особа, док се један од осумњичених не налази у БиХ и за њим ће вјероватно у наредном периоду бити расписана потјерница.

У Министарству унутрашњих послова Републике Српске рекли су да су у акцији „Стаза“ одузели укупно 400 килограма марихуане.

Извор Српскаинфо појашњава да је већина ухапшених од раније позната полицији по кривичним дјелима, првенствено због продаје наркотика.

– Полиција већ мјесецима води истрагу против осумњичених и током тог периода заплијењена је већа количина наркотика код њих. Током акције полиција је утврдила и да се радило о веома добро организованој групи и у којој се тачно знало шта ко ради – каже наш саговорник.

Додаје да су додатне доказе против осумњичених прикупили и декодирањем апликације „Скај“.

– Откључавањем њихових телефона полиција је прикупила довољно доказа да им стави лисице на руке – поручио је извор Српскаинфо.

Како незванично сазнајемо, овом акцијом обухваћена је и запљена око 130 килограма марихуане, 10. новембра у селу Крупци на подручју Источног Сарајева.

Тада су ухапшене и притворене четири особе, а речено је да је улична вриједност одузете дроге око милион КМ.

– Такође, са овом акцијом повезан је и проналазак 200 килограма марихуане у Требињу у другој половини новембра прошле године – каже наш саговорник.

КАКО ФУНКЦИОНИШЕ СКАЈ

Апликација “Скај“ дуго година је важила за један од најбезбједнијих начина комуникације између криминалаца, али су недавно безбједносне агенције успјеле откључати ову апликацију.

Она се не може инсталирати на било који телефон, већ само на одређене „Ајфон“, „БлекБери“ и „Гугл Пиксел модел“.

Приступ коришћењу ове апликације плаћа се, и то у зависности од тога колико дуго ће се користити.

– Изабере се СИМ картица и купи се њихов уређај који је модификован како би могао да испоштује њихове захтеве сигурности и приступи затвореној Скај мрежи. Када добијете уређај, СИМ и лиценцу, апликација се инсталира путем туторијала који стигне уз лиценцу. Све то траје до десет минута и онда је апликација спремна за кориштење – кажу стручњаци.

Она је прављена управо тако да пружа максималну приватност и сигурност својим корисницима.
Чак и да се неко докопа телефона на ком се налази “Скај“, тешко да би могао да приступи подацима на њој. Главни разлог за то је што се не налази на екрану, већ јој је могуће приступити једино укуцавањем одређене лозинке. Ко не зна лозинку, не може ни да јој приступи.