Kum.jpg

Sicilija je tokom vremena stekla slavu kao mafijaško uporište dijelom zbog filmske trilogije „Kum“, ali van fikcije, ovo prelijepo ostrvo u Sredozemnom moru smatra se maticom mafije.

Tokom godina, Sicilija je vidjela hiljade turista koji su doputovali kako bi dobili uvid u njihov način života, ali i da posjete lokacije na kojima je sniman „Kum“.

Korleone, grad koji dijeli ime sa Don Vitom Korleoneom, koga u filmu glume Marlon Brando i Robert De Niro, vjerovatno je među najposjećenijima, ali Kopola ga zapravo nije koristio kao filmsku lokaciju za svoju trilogiju nagrađenu Oskarom.

To je bilo zbog činjenice da je kada je počelo snimanje prvog filma ranih 1970-ih, grad Korleone bio previše moderan da bi predstavljao ruralnu Italiju kako se pominje u romanu Marija Puza, pa je Kopola morao da bira druge lokacije. Umjesto toga, korišćeno je selo Mota Kamastra, Forza d’Agro i prelijepo malo selo Savoka, blizu Mesine.

U filmu, Majkl je pobjegao u Korleone na Siciliji, nakon što je započeo krvavi rat između italijanskih mafijaških porodica u Sjedinjenim Državama jer je upucao dvojicu ljudi plaćenih da ubiju njegovog oca.

Malo je onih koji se ne sjećaju scene u kojoj je Majkl Korleone sjedio u baru na otvorenom poslije šetnje sa svojim telohraniteljima. Scena je snimljena u Baru Viteli, koji je vjerovali ili ne, još otvoren i prilično je isti kao i kada je film snimljen.