Izaberi pismo: ćirilica / latinica

Svetosavska akademija - Uručena priznanja prosvjetnim radnicima (Foto)

svetosavska akademija trebinje 20223.jpg

Svetosavskom akademijom i dodjelom "Svetosavske nagrade" istaknutim prosvjetnim radnicima, u Trebinju su večeras počele Svetosavske svečanosti u čast prvog srpskog prosvjetitelja i arhiepiskopa Svetog Save.

Gradonačelnik Mirko Ćurić uručio je "Svetosavsku nagradu" bivšem nastavniku, pomoćniku direktora i direktoru Osnovne škole „Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški“ Milosavi Ilić, bivšem profesoru mašinske grupe predmeta i direktoru Tehničke škole Dobroslavu Grujičiću i bivšem nastavniku i direktoru Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ Dragoslavu Đordanu.

svetosavska akademija trebinje 20226.jpg

Ova nagrada je, jednoglasnom odlukom trebinjskih odbornika, dodijeljena i profesoru, direktoru i sekretaru Gimnazije „Jovan Dučić“ Dušanu Kovačeviću i vaspitaču u Javnoj ustanovi za predškolsko vaspitanje i obrazovanje djece „Naša radost“ Danici Rikalo - posthumno, a uručena je članovima njihovih porodica.

U pozdravnoj riječi gradonačelnik Ćurić je istakao da je hercegovački narod Svetog Savu uvijek doživljavao kao podršku i velikog učitelja.

svetosavska akademija trebinje 20224.jpg

"Hercegovina je iz tog razloga prepuna legendi o svetitelju, a ono što im je zajedničko je da je Sveti Sava uvijek tamo gdje treba i gdje je nevolja", rekao je Ćurić.

On je kazao da je Sveti Sava ojačao snagu ovdašnjeg naroda još prije više od osam vijekova, kada je ojačao temelje crkve na ovom području.

"Zahvaljujući njemu pravoslavlje je ostalo naša najsigurnija luka, ali i trajni putokaz kako da rastemo, razvijamo se i sazrijevamo kao narod i kako da dostojni njegovog imena nađemo svoje mjesto među drugim narodima", kazao je Ćurić.

U ime dobitnika "Svetosavske nagrade" prisutnim se obratila Milosava Ilić, zahvalivši se ustanovama koje su ih predložile za ovo veliko priznanje, te Gradu koji je to podržao.

svetosavska akademija trebinje 20222.jpg

"Zahvaljujemo se našim porodicama, kolektivima i učenicima koji su bili i ostali stalno nadahnuće svima nama. Iz tog razloga svima njima pripada dio one nagrade jer sam čovjek ne može ništa da postigne", navela je Ilićeva.

O Svetom Savi besjedio je protojerej-stavrofor Aleksandar Ilić, koji je rekao da je Sveti Sava i kada je kao čovjek hodio zemljom i danas kada je sveti svima bio sve - da ih zadobije za Hrista.

IMG_20220126_20743.jpg

Otac Ilić je istakao da bi svako ko bi i na trenutak odvojio svoje vrijeme i posvetio ga bilo pisanoj riječi ili svjedočanstvu Crkve i naroda o Svetom Savi - pronašao nadahnuće da se razvija i napreduje.

"Sveti Sava je učio i poučava i danas sve koji žele da budu naučeni i spaseni od briga i tereta ovoga svijeta, sve koji žele da budu radosni i slobodni, mirni u svojoj savjesti, otvoreni za nova saznanja i iskustva vjere i bogougodnog života", rekao je Ilić.

On je kazao da Sveti Sava sve ljude uči da budu tvorci riječi, a ne samo čitaoci, jer sve što je srpski narod izgradio - izgradio je na uzorima poput Svetog Save.

"Današnji čovjek prvo želi da se dopadne drugima, pa sebi, gubeći na taj način sopstvenu ličnost, prateći druge čitajući, gledajući, u mjestu stojeći, ne čineći ništa da to što čita prati i vidi primijeni ili promijeni. Zaboravljajući na pouke Svetog Save mi smo u svojoj nepokretnosti postali sljedbenici i slijepi čitaoci svega što se nudi", poručio je Ilić.

Prema njegovim riječima, Sveti Sava je zadobio nebesku slavu tako što se odrekao ljudske slave i svih slabosti ovog svijeta, posvetivši se monaškom  postrigu i živjeći bogougodno.

"Kao takav postao je živi primjer svjedočanstva život Boga koji ga je darovao i nebeskim i našim zemaljskim poštovanjem", naglasio je Ilić.

IMG_20220126_51670.jpg

U kulturno-umjetničkom programu Akademije učestvovali su glumci Narodnog pozorišta iz Beograda: Boško Puletić i Vesna Stanković Milekić te izvođači tradicionalne muzike Ljubomir Manasijević i Jovana Zukanović, hor srednje Muzičke škole pod dirigentskim palicom Milosava Sukonjice, kao i trio u sastavu Sonja Marković (klavir), Sonja Vojvodić (violina) i Lidija Paulin (violončelo).

Učesnici programa su bili i recitatori i vokalni solisti iz trebinjskih osnovnih i srednjih škola.

U četvrtak, 27. januara, u  11.30 časova, u Kulturnom centru Trebinje biće održana školska priredba.

Ovogodišnji domaćin proslave je "Tehnička škola Trebinje", a pokrovitelj manifestacije je Grad Trebinje.

Prethodno će u Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg biti služena Sveta liturgija povodom praznika posvećenog Svetom Savi.

svetosavska akademija trebinje 20221.jpg

IMG_20220126_52395.jpg

svetosavska akademija trebinje 20225.jpg

Šta Vi mislite o ovome?

Napomena: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala trebinjelive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal trebinjelive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
50.000+
dnevnih
posjeta
1.550.000+
mjesečnih
čitanja
3.900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
30.000+
fejsbuk
sviđanja