Sladjana skocajic.jpg

U pronatalitetnoj politici i brizi o porodici i omladini Trebinje će, osim redovnih stipendija za koje je već raspisan konkurs, od ove godine uvesti i nagrađivanje izvanrednih studenata.

"U pitanju su apsolventi koji su imali izuzetan prosjek tokom cijelog studiranja, ali su postigli izvanredne rezultate i vanstudijskim angažovanjem, učešćem u projektima i svim aktivnostima društvene zajednice", pojašnjava Slađana Skočajić, načelnica Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje grada Trebinja.

Ona pojašnjava da je u toku i redovni konkurs za stipendiranje studenata, i to njih 10 dobija 250 KM, narednih 10 200 KM, treća grupa od 10 studenata 150 KM i ostatak od 70 studenata po 100 maraka, a novina od ove godine je i ta što se i brucošima, đacima generacije, dodjeljuju stipendije grada.

U pronatalitetnoj politici, osim davanja za novorođenu djecu koja se izdvajaju prema pravilniku, kao i posebnih davanja za bolesne mališane, grad Trebinje od ove godine prvi put daje podršku porodicama djece oboljele od šećerne bolesti.

"Njima su obezbijeđeni senzori glukoze da bi se izbjegle neprijatne situacije u kojima se često moraju bockati zbog kontrole insulina, a ovo je tek početak borbe s ovom, ali i drugim bolestima mališana koji, nažalost, nemaju priliku da budu zdravi", kaže Skočajićeva.

Napominjući da se i dalje nastavlja sa stipendiranjem djece u ruralnim sredinama, djece bez jednog ili oba roditelja i djece ratnih vojnih invalida, ona kaže da će uskoro za sve njih biti otvoren jedinstveni konkurs, kako bi im se pomoglo.

Ovo odjeljenje, navodi dalje, pruža podršku i Domu penzionera i Narodnoj kuhinji pri Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj.

"Do sada nismo imali situaciju da nam je bilo koji građanin koji nam se obratio ostao gladan. Dobijaju topao obrok jednako i domicilno stanovništvo koje je socijalno ugroženo, ali i ljudi koji su u migraciji i koji samo prolaze kroz Trebinje, ali se svima obezbjeđuje i prenoćište, adekvatno situaciji u kojoj su se našli", dodaje Skočajić.