majka sa kolicima.jpg

Помоћ је дупло већа на основу Закона о измјенама и допунама Закона о дјечјој заштити, који је ступио на снагу 1. јануара.

По основу свих права из овог Закона на годишњем нивоу потребно је издвојити још око 25,67 милиона КМ, а само по основу права за опрему новорођенчади потребно је више од 2,5 милиона КМ. Пројектовано је 10.000 новорођене дјеце.

Законом се први пут уводи право на дјечји додатак за прво дијете, те се повећава износ додатка, због чега је по овом основу на годишњем нивоу потребно додатних око 20,65 милиона марака.

Основица за право на дјечји додатак је најнижа плата у РС из претходне године, која је износила 540 КМ. Висина права на додатак на дјецу за прво, друго и четврто дијете утврђује се у износу од 18 одсто од основице, за треће дијете у износу од 26 одсто од основице, а за дјецу осјетљиве категорије у износу од 32 одсто од основице.

Право на дјечји додатак прошле године остварило је у просјеку 15.848 дјеце, а то право је лимитирано Законом по којем је имовински цензус цијелог домаћинства полазна основа. Тако је могуће добити додатак за, рецимо, треће дијете ако укупни приходи домаћинства не прелазе 23 одсто од основице. Основица је најнижа плата, 540 КМ. У обзир се узима и вриједност имовине, а закон каже да каталошка вриједност процијењене покретне имовине не прелази вриједност 13 основица, односно најнижих плата.

Дакле, дјечји додатак (на мјесечном нивоу) за треће дијете износи 140,4 КМ, а за прво, друго и четврто 97 КМ.

Овим Законом повећан је и мјесечни износ накнаде за родитеља-његоватеља или његоватеља са 20 одсто од минималне плате на пуни износ минималне плате. Дакле, са 135 КМ на 540 КМ. Пројектовани износ корисника је 520, а потребно је обезбиједити додатних око 2,52 милиона КМ.

ДОДАТАК И ЗА ПРВО ДИЈЕТЕ

У Влади Српске кажу да измјенама и допунама Закона о дјечјој заштити желе додатно да унаприједе систем дјечје заштите у РС, првенствено његов пронаталитетни карактер.

– Накнаде за за друго, треће и четврто дијете увећавају се скоро 100 одсто, а уводимо први пут накнаду за прво дијете. Увећање за давања по овом основу износи готово 20 милиона КМ на годишњем нивоу – навео је премијер Радован Вишковић.