plivanje neretva.jpg

Šesnaestogodišnja Slađana Milićević iz Nevesinja prva je doplivala do Časnog krsta u rijeci Neretvi. U plivanju je učestvovalo više od dvadesetak mladića i nekoliko djece uglavnom iz Mostara, ali i okolnih mjesta, a prvi put u Neretvi je zaplivala i jedna djevojka.

Milićević, čiji su korjeni iz Mostara, kaže da provodi ljeta u Mostaru i na rijeci Neretvi i da joj je uvijek bila želja da zapliva na Bogojavljenje.

“Hladno je, ali se osjećam super. Prvi put plivam za Časni krst. Jako mi je drago što sam jedina žena ovdje i nadam se da će u budućnosti biti više žena koje će plivati”, rekla je Milićević.

Paroh blagajski Branimir Borovčanin podsjeća da se na Neretvi pliva već sedmu godinu.

“Plivača je bilo preko 25, a iznimka je ove godine djevojka Slađana koja je i prva doplivala do Časnog krsta. Prvi put da je jedna žena učestvovala i nadam se da će ovaj njen potez ohrabriti druge djevojke da nam se pridruže, da  to  ne bude čisto muška manifestacija”, rekao je Borovčanin, dodajući da je ove godine manifestacija bila najmasovnija.

Borovčanin podsjeća da plivanje za Časni krst na Bogojaljenje simbolizuje pogružavanje naših tijela u vodu u znak sjećanja na krštenje Isusa Hrista u rijeci Jordanu koji se proslavlja na praznik Bogojavljenja.

Najmlađi učesnik plivanja imao je devet godina, a najstariji više od 65 godina.

Mladići iz Mostara na kraju su sve počastili skokovima u Neretvu, nakon čega su se svi prisutni zagrijali i porazgovarali u Društvenom domu u Ortiješu.