Izlozba savo rupic novi sad2.jpeg

U Arhivu Vojvodine otvorena je izložba pod nazivom „Fragmenti zemlje humske” autora Sava Rupića. Izložba se realizuje u saradnji Galerije `73 i Arhiva Vojvodine.

Radovi profesora Rupića koji su izloženi u galeriji Arhiva Vojvodine prethodno su bili izloženi u Sjevernoj Makedoniji i Istri i svoju završnu misiju imaju u evropskoj prestonici kulture Novom Sadu.

Ovo je Rupićeva trideset četvrta izložba po redu Rupića i inspirisana je Hercegovinom.

"Rupić gradi nove mostove i povezuje obale. Njegova umjetnost je dokazala da kultura ne poznaje granice. Slike i mozaici inspirisani koloritom podnebnja iz koga dolazi nose poseban senzibilitet koji je svojstven ovom akademskom slikaru", rekla je direktor Galerije 73 Mirela Pudar.

Osim slika, Rupić izlaže i mozaike inspirisane hercegovačkim narom, smokvom, kamilicom. Po ocjeni likovnog kritičara, istoričara umjetnosti Đorđa Kadijevića, Rupić spada u najbolje poznavaoce i majstore mozaika na ovim prostorima.

Rupić ističe da je ogromna čast što su njegovi radovi obišli region. On priznaje da su izložbe izazvale veliko interesovanje publike i nada se da će svojim stvaralaštvom nastaviti da predstavnja Trebinje i Hercegovinu.

On se zahvalio Galeriji 73 na ukazanom povjerenju da njegova umjetnost bude predstavljena u regionu. Posebnu zahvalnost ima prema Gradu Trebinju koji je podržao njegovu izložbu u Novom Sadu.

Rupić je rođen u Zagori kod Trebinja 1963. godine. Višu školu likovnih i primjenjenih umjetnosti završio je u Beogradu kod profesora Zdravka Vajagića, Akademiju umjetnosti u Novom Sadu na slikarskom odsjeku kod profesora Jovana Rakidžića i masterske studije – slikarstvo na Akademiji likovne umjetnosti u Trebinju. Član je ULUBIH-a od 2005. godine. Živi u Trebinju, zaposlen kao profesor na Akademiji likovnih umetnosti predajući Mozaik i Mural. Do sada je imao 34 samostalne izložbe.

Izložba u galeriji Arhiva Vojvodine trajaće do 21. januara.