Maslesa godisnjica2.jpg

Sveštenik Milan Stanjević služio je danas pomen najmlađem poginulom borcu Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske Aleksandru Masleši. Pomenu, koji je služen kod spomenika posvećenog Masleši u naselju Bregovi povodom 28 godina od njegove smrti, prisustvovali su brojni Trebinjci, među kojima i Maslešini porodica i saborci iz Bobanske čete.

Masleša je primjer čestitog mladića koji je napustio školsku klupu i olovku zamijenio krvavim rovovima i puškom.

Predsjednik gradske Boračke organizacije Trebinje Dejan Bodiroga je istakao da je Aleksandar Masleša najmlađi poginuli borac Trebinjske brigade i jedan od najmlađih poginulih boraca Vojske Republiike Srpske.

"Šta reći danas, jer sam simbol ovoga spomenika koji je u tami, a jedna svijetla tačka na kojoj je Aleksandrova bista možda dovoljno govori o svemu tome. Uvijek kad su teška vremena za naš narod, uvijek će biti svijetlih tačaka. Kao što na spomeniku piše, to će biti jedan zalog slobode za ono što je i Aleksandar dao svoj život", rekao je Bodiroga.

Zamjenik gradonačelnika Dražen Bošković je kazao da svake godine prilikom pomena Aleksandru Masleši prorade posebne emocije.

"Bitno je da pošaljemo zajedničku poruku nadolazećim generacijama da znaju i da su upućeni kolika je žrtva podnesena za stvaranje Republike Srpske i koliko je mladih ljudi svoje živote dalo kao što je Aleksandar. Treba svi zajedno da težimo, da gradimo i da smo složni u stvaranju jake Republike Srpske u bgudućim vremenima", istao je Bošković.

Maslesa godisnjica1.jpg

Na Maslešin spomenik cvijeće su danas položili članovi njegove porodice, predstavnici Grada, Gradske boračke organizacije, te drugi pojedinci.

Aleksandar Masleša ranjen je 27. septembra 1994. godine na Boračkom jezeru kod Konjica. Od iste granate poginuli su komandant Bobanske čete vojvoda Nedeljko Vidaković, te njegovi saborci Ljubiša Popović i Dragan Slijepčević, dok je Masleša teško ranjen. Od posljedica ranjavanja preminuo je na današnji dan 1995. godine na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.

U njegovu čast, Stadion malih sportova u Bregovima nosi njegovo ime, koji se nalazi neposredno uz spomenik, a nacrtan je grafit sa njegovim likom i amblenom Vojske Republike Srpske uz stadion u Policama.