dragan jelacic 2.jpg

Prvu nagradu na međunarodnom takmičenju akordeonista "Svjetski trofej", osvojio je kragujevački akademski orkestar akordeonista, a njihov član je i student četvrte godine Muzičke akademije u Kragujevcu Trebinjac Dragan Jelačić.

Orkestar broji 26 članova koji su ili studenti ili profesori. Ovo takmičenje je po prvi put održano onlajn, a svoje programe je predstavilo 750 učesnika iz cijeloga svijeta u različitim kategorijama.

Maksimalna ocjena na "Svjetskom trofeju", koji se organizuje punih 70 godina, iznosi 25 bodova, a orkestar iz Kragujevca je ocijenjen sa ocjenom 24,11. Glasanje je prenošeno uživo.

Kragujevački akademski orkestar akordeonista takmičio se u najstarijoj i najzahtjevnijoj kategoriji po programskim propozicijama.

Poslali su video materijal u trajanju od 30 minuta sa svojih koncerata u Novosadskoj sinagogi i Kolarčevoj zadužbini u Beogradu. Na tom materijalu bila su djela Artura Markeza i Astora Pijacole.

Orkestar je osnovan 2018. godine i do sada je osvojio veliki broj nagrada na raznim takmičenjima. Novac od nagrade donirali su Klinici za pedijatriju UKC Kragujevac.