Ilija-Tamindzija-.jpg

Narodni poslanik Ilija Tamindžija rekao je da svaki uspjeh Republike Srpske nekoga "nažulja", pa tako i izgradnja hidroelektrane "Dabar" i aerodroma u Trebinju.

Tamindžija je, komentarišući izjave župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića oko izgradnje ovih velikih kapitalnih projekata za Srpsku, Hercegovinu i Trebinje, istakao da su na provokacije i neosnovane optužbe do sada ćutali iz dobrog vaspitanja i pristojnosti.

On je rekao da ga Dobroslavićeve izjave podsjećaju na "manire" SDA i njihove politike, čiji čelnici, takođe, u svim velikim projektima u Srpskoj vide nešto loše, ali ne i sopstvene neuspjehe.

"Godinu 2021. ispratili smo uz odlične vijesti - potpisan je ugovor o izgradnji i finansiranju Hidroelektrane 'Dabar'. I umjesto čestitke, župan dubrovačko-neretvanski odlučio je da od komšijskog uspjeha napravi svoju promociju - kritikujići i tobože ispitujući projekat koji je dobio sve potrebne saglasnosti i dozvole i prošao relevantne institucije. I ne samo to. Zna odlično Dobroslavić i da je upravo zbog ekologije na koju se poziva projekat tapkao u mjestu tri godine, ali na kraju ni Sud BiH nije mogao da nađe nijednu zamjerku i neregularnost kada je ekološka dozvola u pitanju. No, gle čuda, župan bi ponovo ovu temu da stavi na sto. I da nam 'ukrade' još jedno dvije-tri godine. Poručujemo mu da mi gradimo i radimo", naveo je Tamindžija.

Prema Tamindžijinim riječima, HE "Dabar" je projekat iz šezdesetih godina prošlog vijeka, iz vremena FNRJ i SFRJ, i Republici Srpskoj biće veliko zadovoljstvo i ponos da ga izgradi.

"Bilo bi nam zadovoljstvo da župan preispita zašto se neki strateški objekti iz nekadašnje države, a na njegovoj teritoriji, ne održavaju, pa  je HE 'Dubrovnik' svako malo van mreže zbog čega finansijski trpe i Hrvatska i Srpska. Bilo je još prigodnih tema za kraj godine, pa možda i da se sumiraju svi benefiti Neuma, Čapljine i Ravnog i uticaj rada HE Čapljina na budžete ovih opština. Sigurno bi bilo prikladnije od kritika projekta aerodroma Trebinje kojim se bave kompetentni i stručni ljudi iz Srbije i Srpske", naveo je Tamindžija.

On je rekao da se u Republici Srpskoj raduju svakom infrastrukturnom projektu koji realizuju komšije, bez obzira na to da li se radi od Srbiji ili Hravtskoj.

"Ipak, ne očekujemo od Vas da dijelite radost sa nama zbog naših poduhvata, ali očekujemo da ih makar objektivno sagledate i ne komentarišete zlonamjerno. Neka budućnost kaže istinu i procijeni svakoga u skladu sa svojim radom i postignućima", naveo je Tamindžija.