Patrijarh porfirije.jpg

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije istakao je večeras da je došao u Republiku Srpsku da ohrabri srpski narod u čuvanju i izgrađivanju jedinstva, bez obzira na sve razlike, u nastojanju izgradnje svega što je dobro i korisno svima.

"Ovdje sam sa vama i uvijek ću biti za razumijevanje onoga što vi smatrate da je važno za vas, za vaša neotuđiva prava. Siguran sam da to isto čine drugi narodi koji žive sa vama u Srpskoj i BiH u cjelini, da imaju svoje poglede na svoja prava. Ali, važno je da svi znamo da briga o svojim pravima nikada ne otima i ne ugrožava tuđa prava", poručio je srpski patrijarh na svečanoj akademiji povodom Dana Republike.

Prema njegovim riječima, potreba da čuvamo svoj identitet i slobodu ima smisla ako se držimo tog principa.

"Znam da vi upravo tako živite i postupate, jer je to naše pravoslavno predanje. Da bismo se bolje razumjeli međusobno, nužno je da razgovaramo, a onda da to isto činimo sa drugima", rekao je patrijarh Porfirije.

Taj dijalog, dodao je, treba da bude bez teških riječi, koje povređuju, jer je na svim stranama mnogo onih koji su povrijeđeni, te podsjetio na riječi blaženopočivšeg patrijarha Pavla da, ako hoćemo da nas drugi čuju, moramo imati jake argumente, a jake riječi.

"Ljudi i narodi, upućeni su jedni na druge, povezani su ekonomski, kulturološki, duhovno, čak i porodično. Ne možemo jedni bez drugih, prvo međusobno u jednom narodu, a potom i sa drugima", naglasio je patrijarh.

On je dodao da smo jedni drugima potrebni, da je mir među nama uslov bez kojeg ne možemo ni pojedničano, a kamoli zajedno.

"Ne dopustimo da nas drugi, ma koliko dobronamjerni bili, utjeruju bezdušno u svoje modele i kalupe zajedničkog života i mira. Mir je danas riječ koja se koristi više nego bila koja druga, a najviše je upotrebljavaju oni koji proizvode i usaglašavaju nova oružja smrti, njima trguju i enormno se bogate", rekao je patrijarh.

Istakao je da je identitet Srba na prostoru današnje Republike Srpske i BiH hrišaćnski, pravoslavni identitet koji ima opredjeljenje za jevenđeljski sistem vrijednosti, koji se zasniva na bogoljublju i čovjekoljulju.

Patrijarh je prisutne pozdravio tradicionalnim pozdravom "Mir Božiji, Hristos se rodi", navodeći da je ovdje svoj na svom, te pozdravlja onako kako brat pozdravlja rođenog brata.

"Istim pozdravom koji objavljuje dolazak Bogomladenca Hrista u svijet, upućujem pozdrave za razumijevanje svima koji žive na ovim prostorima, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost", poručio je Njegova svetost.

On je istakao istakao da u Banjaluku donosi pozdrave i čestitke za 30. krsnu slavu Republike Srpske i 30. godina njenog postojanja iz Hrama Svetog Save na Vračaru, Pećke Patrijaršije, Ostroga, Savine, Krušedola, drevnih dalmatinskih svetinja.