bozic

Danas je Božić, najradosniji praznik među svim praznicima kojim se slavi rođenje Isusa Hrista. Na današnji dan ovaplotio se Isus Hristos i postao čovjek.

"Nema dana bez očinjeg vida,

Niti prave slave bez Božića!"

Najljepši prikaz rođenja Isusa Hrista nalazi se u Lukinom jevanđelju (1-2), pa vam ga prenosimo:

„U one dane izađe naredba cara Augusta da se provede popis svega svijeta. Bijaše to prvi popis izvršen za vrijeme Kvirinijevog upravljanja Sirijom. Svi su išli na popis, svaki u svoj grad. Tako i Josif, budući da je bio iz doma i loze Davidove, uziđe iz Galileje, iz grada Nazareta, u Judeju - u grad Davidov, koji se zove Vitlejem - da se podvrgne popisu zajedno sa svojom zaručnicom Marijom koja bijaše trudna. I dok su bili onde, navršilo joj se vrijeme da rodi. I porodi sina svoga, prvorođenca, povi ga i položi u jasle jer za njih nije bilo mjesta u svratištu.“

Božić je najveći hrišćanski praznik. Zbog posebnog značaja, u crkvenim knjigama naziva se i "Mala Pasha". Sveti Jovan Zlatousti naziva ga "časnijim i slavnijim od svih praznika i majkom svih praznika".

To zato što je Božić izvor za sve druge hrišćanske praznike, jer da nije bilo Hristovog rođenja, ne bi bilo ni njegovog krštenja, ni vaskrsenja.

freskafreska Rođenje Hristovo, freska iz manastira Visoki Dečani

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ slavi Božić tri dana, te su u crkvenom kalendaru 7. 8. i 9. januar obilježeni crvenim slovom.

Hristovo rođenje