mostar bozicna liturgija (1).jpg

Mostarski pravoslavci Božić su dočekali na ponoćnim liturgijama koje su služene u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru, u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom Polju, u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju i u Manastiru Žitomislić.

Božićnu liturgiju u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru /Staroj crkvi/ služili su mostarski sveštenici Radivoje Krulj i Duško Kojić koji su poručili da svi hrišćani treba da izađu radosni iz te noći i da uđu srećni u novu godinu, tako da se ne plaše nikada ničega.

Poručili su ljudima da zagriju svoja srca i otvore ih za Boga, za svoje bližnje i za sve oko sebe, te radost Božića podijele međusobno i sa svojim prijateljima, komšijama i sugrađanima.

"Da kada izađemo iz ovoga Hrama grlimo cijeli svijet, svakog čovjeka, da se svima radujemo i da izađemo bolji, da u pećini našeg srca upalimo vatru kako bi ono uvijek bilo toplo i kako bi se u njega mogao nastaniti bogomladenac Isus i kako bi bilo mjesta za sve dobre ljude", rekao je sveštenik Kojić.

mostar bozicna liturgija (2).jpg

Liturgiji su prisustvovali i predstavnici Rimokatoličke crkve koji su došli da čestitaju Božić.

U Hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom Polju liturgiju je služio sveštenik Nebojša Radić, u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju sveštenik Branimir Borovčanin i u Manastiru Žitomislić iguman Danilo Pavlović.

Iguman Danilo rekao je da je Božić najradosniji praznik jer je Bog postao jedan od nas, sišao sa svoje visine i svoga Božanstva i postao čovjek kao i mi.

"Time nas je spasio od bolesti, patnje i svih nemoći. Zato praznujući Božić, mi praznujemo milost i dobrotu Božiju", poručio je iguman Danilo.

Proslava Božića u Mostaru nastavlja se sutra kada će u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine Mostar, Manastira Žitomislić, Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva "Gusle" biti održan tradicionalni božićni koncert.