Nalaganje badnjaka pridvorci 20222.jpg

U Pridvorcima, ispred crkve Svetog cara Konstantina i carice Jelene, otac Milan Bužanin služio je bogosluženje, a nakon litije oko crkve naloženi su i badnjaci.

Sveštenik Bužanin se obratio okupljenom narodu riječima da je božična poruka najjača kada anđeli pjevaju "Slava na visini Bogu, na zemlji mir, među ljudima dobra volja".

"I zato je u našem narodu bio običaj da se sve kome se neko nešto zamjerilo prašta uoči Božića, da na Božić ne ostane ništa nedorečeno. To je jasna poruka današnjeg dana da moramo svima sve oprostiti i radosnog i čistog srca da dočekamo praznik rođenja Hristovog", istakao je Bužanin.

Nalaganje badnjaka pridvorci 20223.jpg

Prema riječima crkvenjaka crkve Svetog cara Konstantina i carice Jelene Miša Pamučine, tradicija paljenja badnjaka nikad se nije prekidala, pa ni u vrijeme najvećeg bezbožništva.

"I kad je selo bilo puno policije mještani Pridvoraca su pronalazili način da se dođe do crkve, zazvoni, proslavi. Uvijek je to bila velika radost za cijelo selo i najradosniji dan u cijeloj godini. To je poseban dan od samog čina branja i polaganja badnjaka, preko Božića do obilaska više od 100 kuća", iskren je Pamučina.

Nakon paljenja badnjaka djeci su podijeljeni darovi.

Nalaganje badnjaka pridvorci 20221.jpg