Rodoljub draskovic.jpg

Predsjednik Kompanije "Svislajon" Rodoljub Drašković uputio je pismo radnicima Industrije alata, navodeći da je u toku priprema Ugovora o finansijskoj konsolidaciji kroz reorganizaciju IAT-a i zatvaranja Ugovora o privatizaciji, koji će ponuditi Vladi Republike Srpske.

Draškovićevo pismo prenosimo u cjelosti:

"Iza nas su duge godine u koje smo ulagali nadljudske napore da sačuvamo i zaštitimo IAT, njegovu djelatnost, status zaposlenih, socijalno zbrinjavanje zaposlenih i kapital preduzeća. Za svih ovih 15 godina, ulagao sam ogroman napor da sa Vladom Republike Srpske dođemo do trajne finansijske konsolidacije i riješimo status IAT-a. Postoje dokumenti da smo potpisivali Protokole, donosili Zaključke, preuzimali obaveze...

Ja sam izvršavao sve preuzete obaveze, a oni me lagali, ucjenjivali, opstruirali... U kontinuitetu svih ovih 15 godina, mene lično su proglašavali najvećim poreskim dužnikom. Dužnik bez duga!!!

Cilj im je bio da skrnave moje poslovno i ljudsko dostojanstvo. Svih ovih godina obećavali su da će izvršiti svoje obaveze, otpisati dugove IAT-a za period prije privatizacije, otpisati poreze u skladu sa zakonskim odredbama, skinuti hipoteke sa imovine IAT-a, ZATVORITI Ugovor o privatizaciji.

Obećanja luda radovanja!

Moja lična odluka jeste da sa njima storniram bilo kakve dogovore, jer ne prihvatam njihova lažna obećanja, manipulacije, podvale i ucjene. Do današnjeg dana IAT su držali kao taoca, radi ostvarivanja svojih ciljeva. Da li su stručno nesposobni ili ortodoksne birokrate koji ne znaju da ponude rješenje za zatvaranje Ugovora o privatizaciji jedinog privrednog društva uspješne privatizacije?

Sa pravom se žalite na uslove rada! Svu imovinu IAT-a drže pod hipotekom, što nas čini nemoćnim da investiramo u razvoj IAT-a. Da je drugačije, imali biste iste uslove kao što imaju zaposleni u prehrambenoj industriji. Vaše stavove podržavam! Tražim da ostanete jedinstveni do ostvarenja definisanih ciljeva, za koje sam se sam borio punih 15 godina.

Ove praznike koristio sam za pripremu Ugovora o finansijskoj konsolidaciji kroz reorganizaciju IAT-a i zatvaranja Ugovora o privatizaciji. O prijedlogu Ugovora Vi ćete biti obaviješteni i cijela javnost. Ukoliko ne prihvate i ne potpišu Ugovor, zna se šta nam je činiti!!!

Sudbinu IAT-a ne smijemo nikom prepustiti. Oni su dokazali za poslednjih 25 godina, da sve sa čim oni upravljaju u privredi Republike Srpske vode u ponor. Ako ne možemo legalnim i legitimnim putem zaštititi IAT od vladajućeg režima RS, moramo biti spremni i na druge mjere i metode. Svih ovih dugih godina pravna država ne funkcioniše, jer su na sceni otuđeni politički centri moći. Mi nemamo alternativu, činićemo dobra djela, koja smo i do sad činili!

ŽELIM VAM SREĆNE NOVOGODIŠNJE I BOŽIĆNE PRAZNIKE! POZDRAVLJAM VAS! RODOLJUB DRAŠKOVIĆ".