Korona virus 1.jpg

U Hrvatskoj je potvrđen prvi slučaj flurone, kada je osoba istovremeno zaražena virusom korona i gripom, a registrovan je u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo (NZJZ) "Dr. Andrija Štampar" u Zagrebu, potvrdila je šef Službe za kliničku mikrobiologiju NZJZ Jasmina Vraneš u utorak za HTV.

Prvi slučaj flurone potvrđen je u Izraelu 30. decembra prošle godine kod porodilje.

"Dijagnostifikovani su joj grip i virus korona čim je stigla. Oba testa su bila pozitivna, čak i nakon što smo ponovno provjerili To su slične bolesti - virusne su i uzrokuju poteškoće s disanjem jer obje napadaju gornje disajne ​​puteve", rekao je doktor Arnon Vizhnitser koji je primio ženu, prenio je Jutarnji list.

Vraneš je rekla kako je rijetkost da je neko od virusa korona obolio tri puta, ali da ima onih koji su dva puta imali ovu bolest, iako su bili i vakcinisani.

Prati se situacija s omikronom, koji se puno lakše širi pa je inkubacija puno kraća i traje od pet do sedam dana.

"Detektujemo ga za sada kod osoba koje imaju neku epidemiološku anamnezu. Dakle, ako su bile u kontaktu s osobama iz zemalja gdje on prevladava, ako su putovali, onda u takvoj grupi imamo već 20-30 odsto pozitivnih na tu varijantu", izjavila je Vraneš.