Trebinje crkvina.jpg

Upravnik manastirskog kompleksa Hercegovačke Gračanice i sveštenik koji služi u hramu Blagovještenja Duško Šarović rekao je da je Hercegovačka Gračanica lična karta grada Trebinja.

"Ona kao takva nije građena već je kao takva prepoznata. Godine za nama su to pokazale i dokazale. U vašem tekstu 'Može li se održavati ono što se izgradi?' od 4.1.2022. godine na portalu trebinjelive, direktno ste nas prozvali i to ni manje ni više nego prve. Nesvjesno ste sebi ovim protivrječni, jer u tekstu stoji da je to jedan od najprepoznatljivijih dijelova Trebinja. Zar je teško priznati da je najprepoznatljiviji?", navodi se u pismu upućenom na imejl adresu našeg portala.

U tekstu je, navodi, fotografija dijela platoa kao i fotografija amfiteatra koja nije propraćena nikakvim tekstom. Nego da krenemo.

"Od 1.4.2021. sam upravnik i od tada je preduzet niz aktivnosti po pitanju funkcionisanja Crkvine. Za dosadašnje riješene probleme vama neću podnositi račune. O arhitektonskim i građevinskim greškama ne bih ovom prilikom. Kao sveštenik i kao racionalan čovjek počeo sam od hrama u kojem se nalazi grob najpoznatijeg našeg sugrađanina Jovana Dučića. Za plato oko crkve je prije mog dolaska bilo pomena da će biti intervencije od strane grada, što se nije desilo, a kada nam finansijske prilike budu dozvolile, problemi na platou biće rješeni. Očigledno je da nismo, od onih kojih treba da budemo, shvaćeni kao lična katra grada. I nema veze, sami ćemo raditi koliko prilike dozvole. Da budem jasan, upućivani su zahtjevi prema nekim institucijama na koje nismo dobili odgovore. Budući da su i plato i amfiteatar javni prostor, i nisu komercijalnog karaktera, bili smo slobodni uputiti te zahtjeve. Sad nam je jasno, što mi je i lično drago, da je to isključivo naša obaveza koju ćemo sa radošću izvršavati", istakao je Šarović.

Svi njegovi prethodnici su se borili sa aktuelnim problemima. Borili i izborili i na tome im je kaže zahvalan.

"Što se tiče amfiteatra, i na tom polju će biti radova ove godine. Stare i polomljene stolice biće uklonjene, te će se biti aktivnosti po pitanju izgleda samog amfiteatra. Obzirom da u ljeto 2020. nije bilo nikakvih aktivnosti zbog aktuelne krize, velika je stvar što smo ovog ljeta uspjeli da očistimo amfiteatar i izvršimo vanrednu dezinsekciju koja je bila nužna. Ponosno mogu reći da je ovog ljeta bilo 7 događaja kada je amfiteatar bio pun, a bilo je i jedno veče rekordno po posjećenosti od kad postoji kompleks. S obzirom da nismo paraziti, već ljudi koji žive od svog rada, u skladu sa našim mogućnostima, i finansijskim i kadrovskim, riješavaćemo probleme na Crkvini. Opet ću ponoviti, počevši od hrama", dodao je on.

Ovog ljeta je prema evidenciji (koja nije u potpunosti tačna, a može biti samo više od naših podataka) Crkvinu posjetilo više od 100.000 ljudi. 

"Poprilično velika brojka za vrijeme krize. Taj broj samo raste. Raste i u samom gradu. Raste zbog Crkvine koja je lokomotiva voza na koju je prikačeno mnogo vagona", rekao je on.