trebinje grad.jpg

U Trebinju se intenzivno gradi posljednjih godina, a novi objekti niču sve brže. Međutim, imamo li kapacitete i resurse da te iste objekte održavamo? Šta god da se odgovori, odgovor će biti nejasan i konfuzan, ali je jasno da postoje načini da se postojeća infrastruktura dosta bolje održava i da je neophodno više truda i rada da oni ne bi izgledali kao zaupšteni.

HERCEGOVAČKA GRAČANICA

hercegovacka gracanica.jpg

Možda najbolji primjer je plato oko Hercegovačke Gračanice na brdu Crkvina. Iako je jedan od najprepoznatljivijih dijelova Trebinja, nažalost, nadležni u gradu posvećuju malo pažnje održavanju.

Već nekoliko godina nisu u stanju da saniraju plato oko crkve. Kamene ploče su većim dijelom polomljene, a slična situacije je i na dijelu oko Vladičanskog dvora.

GRADSKE ULICE I ŠETALIŠTA

Osamdesetih godina u Trebinju je izgrađena kanalizaciono-obirinska mreža širom grada. Bio je to "generacijski poduhvat". I zaista je tako. Međutim, asfalt koji je tada postavljen na području šireg centra grada velikim dijelom je propao.

Brojne ulice se samo "krpe" od zime do zime, ali oštećenja su sve vidljivija, pa je na nadležnim da u što hitnijem roku naprave plan sanacije.

Tu su, prvenstveno, Njegoševa ulica, zatim Dušanova, Vidovdanska, Trebinjskih brigada, Miloša Šarabe, Kolubarska, Vojvođanska, Voja Koraća, Nićifora Dučića, Jovana Raškovića.

Trebinje ima prelijepa šetališta. Možda najljepša u ovom dijelu regiona. Međutim, i ovdje se javlja sve očigledniji problem njihovog održavanja. Polomljene ploče se ne mijenjaju, kao ni pregorjele sijalice javne rasvjete, održavanje zelenih površina je nedovoljno često, nema kanti za smeće, fale klupe za odmor.

SISTEM ZA NAVODNJAVANJE ZELENIH POVRŠINA

Basta platani2.jpg

Dobar primjer je i sistem za navodnjavanje zelenih površina lijevom obalom Trebišnjice. Izgrađen je je krajem prošlog vijeka, ali već decenijama nije u funkciji. Proteže se od Krša do Petrolove pumpe u ulici Trebinjskih brigada, obihvatajući i dio travnjaka i zelenih površina u okolnim ulicama. Rezultat njegovog nefunkcionisanja je da nam zelene površine u ljetnim mjsecima bivaju žute. 

Čak ni zelene površine oko platana u centru grada još uvijek nisu sređene.

TROTOARI

trotoari lipe trebinje (2).jpg

Ako ste ikada prošetali trebinjskim pješačkim stazama morali ste da uočite bar dvije stvari - trotoari nisu ravni i na njima ostaje voda poslije prve manje kiše (čak i na onim koji su tek izgrađeni jer nadzori ništa ne rade osim što redovno naplaćuju svoje usluge "nerada"). Brojnim trotoarima nedostaju i rampe za osobe sa invaliditetom, a na nekim su posađena drveća i postavljene bandere javne rasvjete tako da oni ne služe prvobitnoj namjeri.

ODRŽAVANJE VELIKIH OBJEKATA I PUTEVA

Put Trebinje Bileca.jpg

Bilo kako bilo, na red stiže i održavanje velikih objekata u koje je uložena pozamašna suma novca. Tu su vatrogasni dom, zatvoreni olimpijski bazen, stadion u Policama, spomen-soba, palata pravde, put kroz Popovo polje, sistemi za navodnjavanje, vodovodni sistemi.

Zbog lošeg održavanja putne mreže došli smo u situaciju da sve putne pravce u istočnoj Hercegovini treba odmah rekonstruisati ili rehabilitovati. U potpunosti je propao put od Trebinja do Bileće i od Trebinja do Nikšića, već je potrebna i sanacija puta prema Herceg Novom, a da ne govorimo o putevima u ostatku Hercegovine.

Osim toga što je propao asfalt, ne održavaju se zaštitne ograde, kao ni zeleni pojas uz sami put.

VAŽNE SU I SITNICE

Ma koliko to izgledalo nebitno na prvi prvi pogled, sitnice su i te kako važne. Posebno ako je riječ o saobraćajnim ili putokaznim znacima, horizontalnoj signalizaciji, izgledu fasada, zelenim površinama, javnoj rasvjeti i njenim stubovima, oborinskoj odvodnji...