Darivanje krvi djed mraz 2022.jpg

Djed Mraz je nakon što je djeci poklonio paketiće i darove za Novu godinu došao u trebinjsku Službu za transfuzijsku medicinu. Razlog njegove posjete gdje ga je dočekalo ljubazno osoblje je darivanje najdragocjenije tečnosti - krvi.

Djed Mraz je i prvi registrovani dobrovoljni davalac krvi u ovoj godini. Ovo je osmi put zaredom da Djed Mraz prvi radni dan u Novoj godini posjećuje ovu službu. Mnogi su očekivali i Djeda Mrazicu, ali je ona i ovaj put zakasnila.

"Volim humanost, da poklanjam i ovim činom želim da podstaknem i druge da daju krv. Želim da ova godina bude mnogo bolja nego dvije prethodne i nadam se da će nas napustiti korona i da ćemo moći normalno da živimo. Bilo je umora jer sam bezbroj paketića podijelio po Hercegovini. Svake godine sve je veći broj dobre djece i to me raduje", iskren je Djed Mraz.

Načelnik Službe za transfuzijsku medicinu dr Dragan Šarenac je naglasio da je Djed Mraz uvijek taličan za njihovu službu i da uvijek nagoviještava dobru godinu sa dobrovoljnim davalaštvom krvi.

"Nadam se da će mnogi u našoj sredini na osnovu ovog humanog čina krenuti stazama humanosti i da ćemo u ovoj godini imati mlade dobrovoljne davaoce krvi i na taj način još umnožiti najhumaniju porodicu dobrovoljnih davalaca krvi. Koliko znam nema ovakvih slučajeva u regiji i jedino kod nas Djed Mraz dolazi i izgleda da mi imamo najhumanijeg Djed Mraza. Ja mu se još jednom zahvaljujem na njegovom daru i nadam se da ćemo i u narednom periodu na ovakav način obilježavati dobrovoljno davalaštvo krvi", jasan je Šarenac.

Prošle godine prikupljeno je oko 1.900 jedinica krvi u 61. akciji (to je najveći broj akcija u jednoj godini) i u Službi za transfuzijsku medicinu su zadovoljni zato što je to bila godina pandemije kovida.