Kocela liturgija3.jpg

U crkvi Svete velikomučenice Varvare u selu Kočela služena je Sveta liturgija povodom Materica, koju je predvodio protojerej-stavrofor Boris Banduka.

Otac Banduka je svim prisutnima čestitao praznik i rekao da povodom praznika Rođenja Hristovog postoje tri posebne nedelje, dvije prije Božića i jedna poslije.

"To su današnja nedelja koja se naziva Nedjelja svetih praotaca, sljedeća je Nedjelja svetih itaca i prva nedjelja poslije Božića je Nedjelja svetih bogootaca. Dočekujući praznik nasvetijeg rođenja na zemlji, srpski narod i srpska crkva u tri nedjelje pred ovaj praznik obilježavaju naše ovozemaljske porodice, a koje su Crkve u malom i slike ljubavi Božije u Svetoj Trojici. U prošlu nedelju proslavili smo Djetinjce, danas proslavljamo Materice a u sljedeću nedelju proslavićemo Oce", naglasio je Banduka.

Kocela liturgija2.jpg

Prema zapisima Dubrovačkog arhiva, ova crkva datira iz 1488. godine i jedna je od najstarijih bogomolja na ovom području. Obnavljanje crkve Svete velikomučenice Varvare počelo je 2018. godine, a godinu dana kasnije Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije osveštao je obnovljenu crkvu.

Kocela liturgija1.jpg