matica-dijaspora.jpg

Samit pod nazivom "Susret matice i dijaspore, Srba u regionu i prijatelja Srbije" održan je u Novom Sadu.

Među učesnicima samita bio je  i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji je, osim plenarne konferencije, učestvovao i u panel-diskusiji "Turizam kao investiciono-pokretačka snaga razvoja".

Ćurić je rekao da najbrojni turisti u Trebinje dolaze sa područja Srbije, što doprinosi i većoj povezanosti između Srpske i Srbije.

On je istakao i da se veliki broj mladih ljudi obrazuje na fakultetima u Srbiji, ali i da je kultura naroda s obje strane Drine jedinstvena i istorijski povezana.

"Ako izgubimo korijene, jezik i tradiciju i sami ćemo se izgubiti. To ne smije da nam se dogodi zbog slavne istorije, Nemanjića, Zejtinlika i Sremskog fronta, hercegovačkih jama, Košara", istakao je Ćurić.

Govoreći o turističkim potencijalima Trebinja, Ćurić je rekao da su očekivanja da će u 2021. godini broj noćenja u Trebinju biti na nivou rekordne 2019. godine.

"Kao i tokom ljetne sezone, i tokom predstojećih praznika u Trebinju su popunjeni svi smještajni kapaciteti. Pozivam građane Srbije da novogodišnje praznike provedu u Trebinju, gdje neće faliti dobre atmosfere i sunca", rekao je Ćurić.

Skup je održan u organizaciji udruženja "Koreni", a uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Grada Novog Sada, pokrajinskog Fonda za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu.