Djordke mihailovic.jpg

Predragu Nedeljkoviću, pomoćniku djeda Đorđa Mihailovića, čuvara Srpskog groblja Zejtinlik u Solunu, navodno neće biti produžen ugovor koji ističe krajem ove godine.

Kako Telegraf saznaje Nedeljković, koji pomaže djedu Đorđu već godinama, i dočekuje posjetioce na groblju od iduće godine vjerovatno neće biti tamo, jer je navodno više puta prekršio radnu obavezu, na šta mu je i ukazivano, a sve je eskaliralo kada se saznalo da navodno maltretira djeda Đorđa

"Poslednjih godina je psihički maltretirao deda Đorđa. Vređao ga je i govorio mu da mu ne doliči da bude na groblju, jer nema ni srpski pasoš", kaže izvor dobro upućen u slučaj.

Priča se i da je Nedeljković posjetiocima loše pričao o djedu Đorđu, te sebe nazivao njegovim "nasljednikom", govoreći da za sebe da je on "mnogo više od radnika na groblju".

Nedeljkoviću se zamjera i što je navodno više puta bio neprlikadno odjeven dok je dočekivao posjetioce, a to se, tvrdi izvor, događalo i prilikom posjete delegacija. Kako Nedeljković, navodno, ni nakon više opomena nije promenio ponašanje, donesena je odluka da mu se ne produži ugovor.

" ne samo da je neprikladno obučen dočekivao delegacije. Priča se i da je bio u sukobu sa lokalnim vlastima, da je odbijao bilo kakvu saradnju sa njima. Par puta je na groblju bio i u alkoholisanom stanju", tvrdi izvor i dodaje da je Nedeljković djedu Đorđu više odmagao nego što mu je pomagao.

"Mnogo puta nije radio pod izgovorom da je prehlađen. Odlazio bi na odmor bez prethodne najave ili bi uzeo slobodan dan, a da o tome sve koje treba obavesti tek uveče uoči tog dana", dodaje izvor.

Kako Nedeljković navodno nije obavljao ni poslove na groblju, nerijetko bi djed Đorđe sam uzimao da pospremi, kako neko ne bi došao i vidio da je groblje neuredno.

Izvor tvrdi i da su se posjetioci groblja žalili da Nedeljković umije da bude veoma neprijatan, pa navodno čak i da povisi ton, ukoliko neko u kasnim popodnevnim časovima dođe da obiđe srpsko groblje u Solunu.

Da ima istina u saznanjima Telegrafa, indirektno je potvrdio ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, koji je na svom Instagram profilu objavio poruke podrške djedu Đorđu, i poručio da će država da zaštiti i čuvenog Đorđa, ali i vojničko groblje Zejtinlik.

"Država će umeti da zaštiti našeg čestitog starinu Đorđa Mihailovića i naše vojničko groblje Zejtinlik od samovolje, bahatosti i nedoličnog ponašanja pojedinaca. Čuvari naše svetinje mogu da budu samo izvanredni ljudi, koji su moralno i na svaki drugi način dostojni veličine naših predaka na Solunskom frontu, a Predrag Nedeljković nije takva osoba", navodi se u objavi Selakovića na Instagram profilu.

Selaković je istakao da se o srpskim palim junacima i sećanju na njih na dostojan način brinule tri generacije porodice Mihailović, a ključeve Zejtinlika mora da preuzme neko ko je svojom ličnošću i djelom biti na visini tog zadatka.

"Oni koji Nedeljkovića na društvenim mrežama kandiduju za tu svetu dužnost nisu očigledno svesni njegove neadekvatnosti, a argumentaciju kojom potkrepljujem svoj stav izneću na drugom mestu. Samo pomračeni umovi mogu da Srbiju optuže da želi da "privatizuje" Zejtinlik, i nema reči kojima mogu da iskažem svoje gnušanje povodom takvih laži. Pozivam gradske vlasti Kraljeva da preispitaju odluku o dodeli priznanja zaslužnog građanina Nedeljkoviću, a od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje je nadležno u ovoj stvari, da dotičnom ne produži ugovor za obavljanje poslova na Zejtinliku koji ističe 31. decembra ove godine", stoji u postu ministra Selakovića na njegovom zvaničnom Instagram nalogu.