evropska unija.jpg

Zvaničnici EU rade na "ispravljanju" zakona koji je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nakon što su zaključili da postoji rizik od izazivanja ponovnog sukoba u regionu, piše "Gardijan".

Izvori britanskog dnevnika navode da je na nedavnom sastanku evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija zaključeno da je "Inckov zakon" odgovoran za aktuelnu krizu u BiH.

Prema pisanju lista, tokom susreta sa delegacijom EU u BiH Varhelji je dao svoju "iskrenu procjenu" da je Incko "odgovoran za aktuelnu političku krizu i delegetimizaciju OHR-a".

"Inckove izmjene ne mogu biti osporene sa tačke gledišta suštine prava, ali činjenica da je (zakon) nametnut posljednjeg dana njegovog mandata, predstavlja problem. Posebno što tako važna odluka, treba da bude donesena kroz diskusiju svih. Sada je pitanje kako to ispraviti", rekao je Varhelji tokom sastanka 25. novembra.

List piše da je Varhelji svojim kolegama u EU prenio da je rukovodstvo bosanskih muslimana izrazilo želju da ovo pitanje riješi usvajanjem novog zakona koji bi mogao da podstakne predstavnike Republike Srpske da u punom kapacitetu učestvuju u radu zajedničkih institucija.

"Gardijan" podsjeća da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik "proteklih nekoliko mjeseci na meti optužbi da pokušava da otcijepi Republiku Srpsku".

List napominje da Dodik ističe da vlast nije ravnopravno raspodijeljena, te da je Inckovo nametanje zakona o zabrani negiranja genocida bio nedemokratski potez i glavni uzrok problema u BiH.