Vjeciti ducic banjaluka1.jpg

U Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ u Banjaluci je otvorena izložba "Vječiti Dučić", posvećena poznatom srpskom pjesniku i misliocu Jovanu Dučiću, kojom ova galerija obilježava Dan Republike Srpske i počinje izlagačke aktivnosti planirane za narednu godinu.

Dučić je izložbom predstavljen publici u širokom stvaralačkom dijapazonu, počevši od književnog djela - poetskog, proznog i istoriografskog, preko kolekcionarsko-zadužbinarske djelatnosti i diplomatskog službovanja, do njegovog rodoljubivo-političkog djelovanja u godinama Drugog svjetskog rata.

Posebna pažnja na ovom planu je posvećena godini povratka pjesnikovih posmrtnih ostataka iz inostranstva u rodno Trebinje, a izložba ima i veliki memorijalni i edukativni značaj.

"Kao krupan identitetski simbol sveukupne srpske kulture i duhovnosti, Dučić nam i danas govori kao savremenik i predstavlja svojevrsni putokaz za buduće vrijeme. Sve su to neosporne činjenice koje ubjedljivo govore u prilog realizovanju ovakvog kulturno-memorijalnog projekta", rekao je na otvaranju akademik Milivoje Unković, koji je jedan od autora izložbe.

Predsjednik ANURS Rajko Kuzmanović, koji je otvorio izložbu, rekao je da je značaj Jovana Dučića u svakom pogledu velika.

On je zahvalio predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović za pokroviteljstvo izložbe, ali i svim ostalima koji su na tom planu pomogli.

Dopisni član ANURS Ranko Popović, koji je takođe jedan od autora, rekao je da je plan da izložba potraje dva mjeseca i da je vidi što više učenika u Srpskoj.

Nakon što je izrecitovao poznatu Dučićevu pjesmu "Povratak", Popović je istakao da je Dučić Srbin koji je ostao upamćen po stvaralačkoj disciplini i zaokružio svoje djelo i kao veliki kolekcionar i zadužbinar.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da Jovan Dučić, koji je bio stanovnik svijeta, cijenjen u širokim dimplomatskim i književnim krugovima, nikada nije zaboravio svoje Trebinje.

"U želji da unaprijedi sredinu iz koje je potekao, Trebinju je podario najdragocjenije darove i najrodoljubnije zapise koji i danas, nakon toliko godina, promovišu Trebinje kao grad izuzetne ljepote, arhitektonske raznovrsnosti, duhovne i kulturne raskoši i visokih ljudskih vrijednosti i vrlina", nave je Ćurić.

Vjeciti ducic banjaluka2.jpg

Ćurić je dodao da su se kao Dučićevi potomci obavezali da slijede pjesnikov put; da njeguju kulturno nasljeđe, čuvaju starinu predaka, ali i da istovremeno idu u korak sa vremenom i aktuelnim društvenim kretanjima.

Izložba je realizovana u saradnji sa Muzejom Hercegovine i Narodnom bibliotekom iz Trebinja.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i rukovodstvo grada Trebinja, kao i predstavnici kulturnog i javnog života Srpske i Banjaluke.

"Galerija ANURS nam svake godine povodom obilježavanja Dana Republike - 9. januara, priređuje spektakularne izložbe među kojima je i ova koja je ranije održana u Srpskoj akademiji nauka u Beogradu. Izuzetno je reprezentativna i svjedoči o životu i radu jednog od naših najvećih pjesnika, diplomata i ličnosti na koji je srpski narod ponosan", rekla je Srni pomoćnik ministra prosvjete i kulture Srpske Tanja Đaković.

Jovan Dučić je rođen 1874. godine u Trebinju i jedan od najvećih i najpoznatijih srpskih pjesnika i mislilaca, a njegova zaostavština se čuva u Muzeju Hercegovine i trebinjskoj Narodnoj biblioteci.