Djordje gregovic roman trebinje.jpg

Galerija Kulturnog centra Trebinje bila je mjesto gdje je promovisan roman “Demetrios – Grande Dormidor”, autora Đorđa Gregovića.

U predgovoru knjige “Veliki spavač”, kako glasi prevod ovog naslova, Gregović između ostalog kaže: “Veliki spavač me je za sve ovo vrijeme vodio na najrazličitija mjesta. Da bi igra potrajala, prinosio sam hleb i začine, eliksire i pjenušava vina".

Prema riječima Gregovića, "Veliki spavač" je jedno divno mjesto pored mora, greben, ali kao što se sve može u književnosti podignuti na neki drugi nivo onda se može doživjeti i kao lična, porodična istorija, istorija jednog grada ili mjesta.

"Shvatio sam da taj greben može biti veliko skladište za snove mladih ljudi koji su živjeli na ovom prostoru. Iz majčine i očeve porodice bukvalno su svi rasli uz taj greben. Imao sam pretka koji je otišao odavde i kom je jedna od posljednjih slika koju je mogao da zapamti bio pogled na taj greben i vjerovatno pitanje šta ima iza pučine i gdje je kraj svijeta", priča Gregović.

Gregović objašnjava da ga je zato poslao na najosnovnija putovanja koja su nužda za put, a onda ga je ukrcao na brod "Atlanta" sa 220 putnika koji je krenuo put Argentine.

"Taj moj predak se nikad više nije vratio. Ja sam mu dao svu slobodu svijeta da mašta i Suecki kanal, Otomansku imperiju, Bliski istok... da na tu ličnu storiju koja je bila vrlo skromna i siromašna obogatim. Meni je to bilo jedno lijepo duhovno putovanje", iskren je Gregović.

Ovo je drugo izdanje Gregovićevog romana koji je nastao krajem devedesetih godina i isti je u odnosu na prvo izdanje bez obzira na to što mu je u međuvremenu u ruke došlo dosta materijala vezano za ovu temu koje je potvrdila njegovu priču.

"Moja nova saznanja nisam želio da stavim u roman već sam to predstavio na vizuelan način i to sam uradio u dvadesetpetominutnom dokumentarnom filmu", zaključio je Gregović.