vlada-rs.jpg

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost za područje "Slobodne zone Trebinje" i utvrdila opravdanost njenog osnivanja.

Planirani obim investicionih ulaganja u prve tri godine iznosiće 7.900.000 KM, što je i veći planirani iznos od onog koji se zahtijeva po Pravilniku od tri miliona KM.

Planom zapošljavanja u slobodnoj zoni predviđeno je da će u prve tri godine biti zaposleno najmanje 240 radnika, dok je Pravilnikom utvrđena obaveza zapošljavanja od najmanje 100 radnika u prve dvije godine njenog rada, tako da je zadovoljen i ovaj kriterijum.

Postupajući u skladu sa Zakonom o slobodnim zonama Republike Srpske i shodno odredbama Pravilnika o kriterijumima za ocjenu ekonomske opravdanosti osnivanja slobodne zone, Ministarstvo privrede i preduzetništva izvršilo je ocjenu ekonomske opravdanosti osnivanja te slobodne zone i utvrdilo da su ispunjeni svi propisani kriterijumi za ocjenu.

Utvrđeno je i da će osnivanje slobodne zone pozitivno uticati na razvoj područja grada Trebinja i opština u okruženju, od kojih je većina nerazvijena kao što su Nevesinje, Gacko, Bileća, Ljubinje, Berkovići, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Utvrđen je i plan transfera savremenih tehnologija, a zadovoljen je i kriterijum o vrijednosti robe koja se planira izvesti iz slobodne zone, to jest roba koja se proizvede u slobodnoj zoni u najvećoj mjeri biće namijenjena za izvoz i znatno premašiti 50 odsto od ukupne vrijednosti proizvedene robe u periodu od 12 mjeseci.