Svecana akademija ducic3.jpg

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti /SANU/ u Beogradu danas je održana svečana akademija u čast Jovana Dučića povodom 150 godina od njegovog rođenja i upućena poruka da je Dučić pjesnik prošlosti, sadašnjosti, ali i budućnosti.

Akademik Ljubomir Simović rekao je da je put koji je Dučić prošao kao pjesnik dug i pun protivrječnosti, a da se njegov pjesnički izraz mijenjao kroz vrijeme što je učinilo da se pjesme sadržane u zbirci "Senke po vodi", razlikuju od "Carskih soneta", a one opet od "Dubrovačke poeme".

On je naveo da je Dučićevo pero počelo da se "usijava" kada su nastupili Balkanski i Prvi svjetski rat i kada je u nizu pjesama "Ave Serbia" i "Vardar" opjevao srpske pobjede, ali da, međutim, u pjesmama pisanim kasnije - 1941. 1942, 1943 i 1944. godine pobjedničko oduševljenje i trijumf zamenjuju gorčina i gnjev izdatog i prevarenog naroda.

Svecana akademija ducic1.jpg

"Umesto himni i apoteoza, pesnik piše optužnicu, piše političku satiru i šapuće molitvu", rekao je Simović.

On je dodao da je Dučić tek "kada se oslobodio zlata", koje srećemo u njegovim ranijim pjesmama, otkrio pravo bogatstvo i ustupio mjesto mravima, zmiji, ćuku, pauku, žabi i bukvi.

"Posle svih traganja, lutanja i iskušenja promenili su se i pesnik i njegova muza i njegova pesma", rekao je Simović.

On je naglasio da u kratkoj besjedi kakva je njegova nije moguće obuhvatiti svu složenost Dučićevog pjesničkog djela.

"Ali se nijedna prilika, ma koliko bila ograničena, ne sme propustiti, a da se ne ukaže na to da je on više nego iko pre njega razvio i usavršio naš pesniči jezik i izraz. Njegove pesme donoseći nove dramatične sadržaje formiraju vrh kojim se završava velika pesnička epoha, vrh sa kojih se ukazuju novi putevi i horizonti, vrh koji se, kako vreme prolazi vidi iz sve veće daljine", rekao je Simović.

Nakon Simovićeve besjede Dučićeve stihove su govorili glumci Voja Brajović i Nebojša Kundačina.

Svecana akademija ducic2.jpg

Svečana akademija, kojoj je, između ostalih prisustvovao i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, dio je završnog programa SANU u godini posvećenoj Dučiću.

Nakon akademije počeo je dvodnevni naučni skup "Jovan Dučić – pesnik i diplomata".

Prije početka radnog dijela naučnog skupa prikazan je dokumentarni film "Kroz Trebinje sa Jovanom Dučićem".

Za naučni skup je prijavljeno 34 referata.