zagreb pocast.jpg

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević danas će na Sljemenu odati počast mučki ubijenoj porodici Zec - Aleksandri i njenim rodioteljima Mihajlu Mariji i njenim roditeljima, kao prvi predstavnik Grada Zagreba u posljednjih 30 godina.

Tomašević će učestvovati u programu komemoracije koju organiziraju Antifašistička liga i Srpsko narodno vijeće povodom tridesete godišnjice ubistva Aleksandre, Marije i Mihajla Zeca, i to s Borisom Miloševićem, potpredsjednikom Vlade Hrvatske, Miloradom Pupovcem, predsjednikom SNV-a, kao i s aktivistima za zaštitu ljudskih prava koji godinama na današnji dan posjećuju ovo mjesto.

Uz to što će prvi put jedan zagrebački gradonačelnik odati počast ubijenim članovima obitelji Zec, aktivistica Tatjana Dragičević pročitat će proglas Lige povodom godišnjice zločina, dok će u umjetničkom dijelu komemoracije sudjelovati pjesnikinja Sanja Baković, a svjetlosni stupovi sjećanja, vidljivi iz većeg dijela Zagreba, simbolično će na nekoliko sati postati spomen-obilježje obitelji Zec.

Ovaj zločin jedno je od najsramotnijih poglavlja novije hrvatske istorije. Počinitelji su bili pripadnici specijalnih policijskih jedinica koji su oslobođeni. Institucije Republike Hrvatske zaštitile su ih i time poslale zastrašujuću poruku građanima Hrvatske i prouzrokovale sramotu za Hrvatsku i Grad Zagreb, koja će se još dugo pamtiti.

Isplata jednokratne novčane pomoći Dušanu i Gordani Zec (djeci koja su preživjela) 30. aprila 2004. ostala je jedini čin podrške preživjelima od Hrvatske. Uprkos građanskim inicijativama i pozorišnoj predstavi Olivera Frljića, ni danas nema spomenika na mjestima pogubljenja na Trešnjevci i na Sljemenu.